UPFBiH i sindikati: Smanjiti opterećenje cijene rada

23.11.2021. 13:38 / Izvor: Fena
UPFBiH

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, istaknuo je da Vlada kupuje vrijeme, te da će se privreda teško preporoditi.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) i dva sindikata iz realnog sektora ukazali su danas na negativan uticaj opterećenja cijene rada na povećanje plaća zaposlenih u privredi u FBiH, te negativne efekte povećanja cijena električne energije za privredu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je rekao da je smanjenje opterećenja rada tema o kojoj se priča već nekoliko godina, ali da nije bilo konkretnih pomaka. Smanjenjem doprinosa i drugih davanja na plaće, po njegovim riječima, moglo bi se doprinjeti povećanju plaća.

"Interes nam je da dobijemo vjetar u leđa i povećavamo plaće radnicima jer je to zapravo investicija", rekao je Smailbegović na pres-konferenciji.

Kada je riječ o cijenama električne energije za privredne subjekte u FBiH, Smailbegović je rekao da je neodrživo drastično poskupljenje, te da bi imalo nesagledive posljedice kako za privredu, tako i za građane i životni standard.

"Nadamo se da će imati razumjevanja Federalna vlada i obje elektroprivrede da naprave jedno realno povećanje i mi nismo protiv toga. Međutim, povećanje cijena struje od sto posto i više je neprihvatljivo", naveo je Smailbegović.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević je rekao da su u proteklom periodu zaključili pet kolektivnih ugovora, te da se još dva pripremaju za potpisivanje. Naglasio je da su postigli dogovor sa sindikatom i da se razgovorom sve može riješiti.

"Mi nemamo problem da ono što se dobije rasterećenjem privrede ide na povećanje plaća", dodao je Pandurević.

Naveo je da su više od 85 posto privrednih subjekata u FBiH obrti ili male firme kojima u ovakvim okolnostima prijeti nestajanje, posebno u manjim mjestima.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić je kazala da su u proteklom periodu zaključeni kolektivni ugovori za sektore šumarstva i drvne industrije kroz koje se nastojalo doći do povećanja plaća u svim preduzećima.

"U ovim novim prilikama i uslijed najava povećanja cijena struje brinemo se šta će dalje biti. Ne vidimo interes vlasti da se ovo stanje promijeni", navela je Ćatić.

O pitanjiima opterećenja cijene rada i povećanja cijene električne energije govorila je i predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH Ilvana Smajlović.

"Nije nikakav problem izračunati šta znači povećanje cijena električne energije od sto posto, kako najavljuju, za velike potrošače. Naša grana ima takvih firmi kao što je GIKIL, Soda, Solana... Stalno se borimo za povećanje najniže plaće, ali ovaj proces je nekako zakočen. Što tiče socijalnih partera, poslodavaca i sindikata, postoji dobra volja da se to pitanje riješi. Povećavanjem najniže plaće, povećavaju se sve plaće", navela je Smajlović.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti