UPFBiH poziva vlasti da hitno stvore uvjete za službena putovanja u i iz BiH

20.05.2020. 11:42 / Izvor: Akta.ba
UPFBiH poziva vlasti da hitno stvore uvjete za službena putovanja u i iz BiH

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja, a koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.

"Fraze poput „još se nisu stekli uslovi“ koje možemo čuti od zvaničnih predstavnika vlasti su prazne rečenice i još jedan izgovor da ne urade ništa. Zahtijevamo da nam kažu koji su to uslovi koji se trebaju steći i da odmah, hitno pristupe stvaranju tih uslova“, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da su sve države regiona već preduzele aktivnosti u vezi sa službenim putovanjima. Tako je naprimjer, Hrvatska donijela Odluku kojom je dozvoljen ulazak strancima koji posjeduju poziv privrednog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Istovjetna je situacija i u Srbiji.

"Prema tome, ako druge zemlje u kojima su posljedice pandemije koronavirusa daleko izraženije nego u BiH, spremne primiti bh. državljane pod jasno definiranim uslovima i bez karantina, ne vidimo nikakav razlog za lažno dušebrižništvo predstavnika bh. vlasti kojim ograničavaju pravo na poslovna putovanja ni bh. državljanima, a ni strancima", naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da smo u jeku pandemije koronavirusa imali priliku svjedočiti službenim putovanjima bh. političara u inostranstvo, koji nakon povratka u zemlju nisu poštovali propisanu odredbu o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.  

"Smirivanjem pandemije koronavirusa  neophodno je poduzeti sve kako bi se sačuvala radna mjesta i privredni tokovi u zemlji. Privreda u FBiH je na koljenima i umjesto da pomognu njen oporavak pravovremenim i efikasnim odlukama, predstavnici bh. vlasti iz lijenosti, neznanja i ponajprije nehtijenja se kriju iza besmislenih floskula i još besmislenijih odluka", navode iz UPFiH.  

Prihvatanjem prijedloga UPFBiH omogućit će se pokretanje privrednih aktivnosti, obnavljanje postojećih ugovora sa inostranim kompanijama, osiguranje novih ugovora i poslova za kompanije, opstanak kompanija na inostranom tržištu, kao i osiguranje repromaterijala neophodnih za rad bh. kompanija. Na taj način spasit će se brojne kompanije i spriječiti se masovno otpuštanje radnika, a  to ujedno znači i očuvanje budžeta i vanbudžetskih fondova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti