Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH traže izmjene i dopune Zakona o radu FBiH i novi set mjera za pomoć

14.05.2020. 12:59 / Izvor: Akta.ba

Izvršni odbor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine  insistira na hitnom donošenju izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, kako bi se kompanijama u FBiH omogućilo neometano funkcioniranje tokom i nakon trajanja krize izazavane pandemijom koronavirusa.

IO UPFBiH je podržao donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu u tekstu koji je predložila Vlada FBiH, a zatraženo je da Vlada FBiH u što kraćem roku istovremeno sa  izmjenama Zakona o radu u parlamentarnu proceduru uputiti i izmjene Zakona o vijeću zaposlenika FBiH.

Na sjednici je istaknuto da IO UPFBIH  nije u potpunosti zadovoljan sa rješenjima  Zakona o ublažavanju negativnih ekonosmskih posljedica, ali ona predstavljaju prvi korak u pomoći privredi. Od Vlade FBiH je zatraženo da što prije pripremi naredni, treći set mjera koji bi se odnosio na podršku u periodu nakon proglašenja prestanka stanja nesreće izazvane COVID-19.

Naglašeno je da je situacija u privredi izuzetno teška i da bez podrške nadležnih institucija same kompanije i privrednici neće moći sačuvati radna mjesta i privredu. U vezi sa navedenim IO UPFBiH će ubrzo pripremiti i nadležnima dostaviti svoj prijedlog trećeg seta mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na privredu.

Članovi IO UPFBiH ukazali su na brojne probleme koji se tiču provedbenih akata kada je u pitanju primjena Zakona o ublažavanju negativnih efekata. Neka od otovrenih pitanja koja ostavljaju mogućnost za različita tumačenja je uslov da kompanije mogu ostvariti subvencije uz uslov da su isplatile doprinose za februar ove godine, ali se ne navodi datum do kojega su doprinosi trebali biti uplaćeni.

Kako se u zakonu ne spominju doprinosi za mart, niti druge poreske obaveze otvoreno je pitanje da li će prepreka za ostvarivanje subvencije biti neuplaćeni porezi i doprinosi za mart, ali i mnoga druga pitanja koja su poslodavci dostavili UPFBiH. Zaključeno da o svim otvorenim pitanjima provedbe ovog  Zakona  IO UPFBiH zatraži zvaničan stav Porezne uprave FBiH.

PODIJELI:

TAGOVI:

UPFBiH

Zakon o radu FBiH

poslodavci

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti