Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH traži da se podrži produženje roka podnošenja prijave i plaćanja PDV-a

27.05.2020. 18:03 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine traži od delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da podrže izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, u smislu produženja roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a, a koje je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Radi se o zahtjevu koji je potpisalo više od 30.000 poslovnih subjekata iz cijele BiH.

"Produženje roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a bi u velikoj mjeri olakšalo poslovanje privrednim subjektima, a ne bi uticalo na procenat naplate PDV-a. Zato pozivamo delegate Doma naroda da podrže Izmjene i dopune Zakona o PDV-u, usvojene u Predstavničkom domu  i tako ispune obaveze preuzete prihvatanjem Reformske agende kojom je definirano donošenje zakonskih rješenja u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta", kažu u UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da bi bila prva mjera donesena na nivou države BiH s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Pomjeranjem roka ostvario bi se pozitivan uticaj na likvidnost privrednih subjekata.  

Također ističu da je postojeći rok za podnošenje PDV prijave i plaćanje PDV-a do 10-og u mjesecu za prethodni mjesec suviše kratak.

Podsjećaju da ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku osim novčane kazne ima i druge štetne posljedice na poslovanje.

Pomjeranjem roka plaćanja poslodavci će lakše moći kontrolisati svoj cash-flow.

Iz UPFBiH podsjećaju delegate Doma naroda da je predloženo rješenje potpuno usklađeno sa Direktivom Vijeća Evropske unije o zajedničkom sistemu poreza na dodanu vrijednost.

"Rok za podnošenje poreske prijave za PDV u BiH je najkraći u Evropi. Najčešći rok je 20-30 dana, a u nekim zemljama je i duži. Zanima nas razlog zbog kojega taj rok ni u jednoj zemlji nije tako kratak kao u BiH?", pitaju se poslodavci.

Osim toga, pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, došlo bi do usklađivanja sa odredbom o roku izvršenja novčanih obaveza između preduzetnika u poslovnim transakcijama koji iznosi do 60 dana u oba bh. entiteta. Iz UPFBiH pitaju zašto bi privredni subjekti trebali biti u podređenom položaju u odnosu na državu.

Na kraju, iz UPFBiH ukazuju da predložene izmjene i dopune Zakona o PDV neće imati negativan uticaj na likvidnost budžeta BiH, entiteta i kantona.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti