UPFBiH traži hitnu kontrolu zakonitosti isplate naknada uposlenicima javne uprave

26.04.2021. 11:03 / Izvor: Akta.ba
UPFBiH traži hitnu kontrolu zakonitosti isplate naknada uposlenicima javne uprave

U UPFBiH ističu da već decenijama ne postoji solidarnost zaposlenih u javnoj upravi sa uposlenicima u realnom sektoru.

 Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju zahtjev Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBIH za isplatu troškova prevoza i za vrijeme rada od kuće u vrijeme pandemije "nemoralnim, nekolegijalnim, nekorektnim, ali i nezakonitim". 

Naime, u UPFBiH ističu da već decenijama ne postoji solidarnost zaposlenih u javnoj upravi sa uposlenicima u realnom sektoru.

"No, ovoga puta su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH vrlo jasno demonstrirali da u fokusu njihovog rada nije interes članstva, nego pojedinaca i interesnih grupa. Pitanje za predsjednika ovog Sindikata Samira Kurtovića i članove ovog sindikata je da li je moralno i kolegijalno zahtijevati isplatu naknada za prevoz za uposlenike u javnoj upravi koji su radili od kuće, jednako kao i za ljekare, policajce, vatrogasce koji su svakodnevno na svojim radnim mjestima i na terenu. Na stranu činjenica što čelni čovjek Sindikata prilično jednostrano tumači Zakon i Kolektivni ugovor. Podsjećamo da prema članu 28. Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, državnom službeniku ili namješteniku kome nije organizovan prevoz na posao i sa posla, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno minimalno od 2-4 kilometra, pripada naknada za troškove prevoza, čija će visina i način utvrđivanja biti utvrđeni posebnim propisima vlada, gradskih i općinskih vijeća, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatom", saopćili su. 

Dodaju da je Kolektivnim ugovorom definirano da se nakanda isplaćuje za stvarne troškove prevoza, tako da ako radnik nije koristio prevoz ne može ni ostvariti naknadu za te troškove.

"UPFBiH, zbog ovih, ali i brojnih drugih slučajeva sumnjivog korištenja budžetskih sredstava, poziva nadležna tužilaštva, inspekcijske organe i urede za reviziju kontroliraju trošenje javnih sredstava za isplatu različitih naknada. Nadležne institucije trebaju utvrditi kako su se u javnoj upravi isplaćivale nakande za topli obrok, prevoz, odvojeni život, službena putovanja tokom pandemije COVID-19", kazali su. 

Podsjećaju da svjedočimo održavanju sjednica parlamenata na različitim nivoima u online formatu te da je u skladu sa tim potrebno provjeriti i utvrditi da li je tom periodu bilo isplate troškova za npr. odvojeni život, iako su zastupnici i delegati sjednicama prisustvovali iz udobnosti vlastitih domova.

Iz UPFBiH ne spore da postoji pravo isplate naknada po različitim osnovama, ali naglašavaju da se to pravo može koristiti samo ukoliko su ispunjeni uslovi za isplatu naknade – u konkretnom slučaju, troškovi prevoza mogu biti isplaćeni samo onima koji su dolazili na posao.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti