Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uplaćena sredstva za sanaciju negativnih ekonomskih posljedica u KS

21.06.2021. 16:18 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je Ministarstvo privrede KS završilo sve procedure vezane za javne pozive za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u mjesecu martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece i objavilo listu odbijenih i listu prihvaćenih  poslovnih subjekta po ovim javnim pozivima, Vlada KS proteklih dana izvršila je transfer sredstava komercijalnim bankama koja će one, u narednim danima, uplatiti na račune poslovnih subjekata koji su na listi onih koji su ostvarili pravo na podršku.

Podsjećamo, riječ je o 3.588 poslovnih subjekata koji su, po ovim javnim pozivima, ostvarili pravo na finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesece mart i april 2021. godine,  te  794 poslovna subjekta koji su ostvarili pravo na finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti za pripadajuće mjesece.

Ukupna sredstva koja je Vlada Kantona Sarajevo doznačila komercijalnim bankama iznose 8.976.241,08 KM za 5.640 poslovnih subjekata.

Formirana je i drugostepena Komisija za rješavanje predmeta po prigovorima na rezultate po ovim javnim pozivima, koja će na prvoj sljedećoj sjednici Vlade KS biti potvrđena. Komisija će, u Zakonom predviđenom roku, izvršiti pregled prigovora i pripremiti konačnu listu prihvaćenih prijava poslovnih subjekata.

Također, podsjećamo i da od sutra počinje isplata sredstava obrtnicima i zanatlijama koji su ostvarili pravo na podršku po Javnom pozivu za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata i obrta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti