Upotrebom agrometeoroloških stanica poljoprivrednicima uštede i do 33 posto

18.09.2015. 17:06 / Izvor: Akta.ba

Upotrebom agrometeroloških stanica poljoprivrednici mogu povećati prihode i uštedjeti na upotrebi pesticida i navodnjavanju te spriječiti gubitke od pojave mraza i drugih meteoroloških prilika.

Kompanija Alem Sistem iz Sarajeva, ove godine se na sajmu u privrede, poljoprivrede i turizma "Čelinac 2015." predstavlja sa agrometeorološkim stanicama koje predstavljaju zadnji krik tehnologije kada se govori o rješenjima za agrometeorologiju i navodnjavanje usjeva.

Anel Imamović, specijalista za nabavu i prodaju kompanije Alem Sistem, za Akta.ba kaže da ove stanice poljoprivrednicima mogu donijeti uštede i modernizirati proizvodnju.

Jedna automatska mjerna stanica, kako saznajemo, može pokriti usjeve u radijusu od 15 kilometara. Radi se naime o meteorološkim senzorima koji se na terenu instaliraju u obliku automatskih agrometeoroloških stanica. Automatske agrometeorološke stanice prikupljene podatke prosljeđuju u softver koji vrši procesiranje ovih informacija i daje preporuke korisnicima za upotrebu kemijskih tretmana.

Jedna od važnih karakteristika ovog sustava da sami korisnici ne vrše nikakve proračune jer je to zadatak softvera koji korisniku, kao krajnji produkt, isporučuje informaciju.

''Na ovakav način poljoprivrednici mogu povećati prihode i uštedjeti na upotrebi pesticida i navodnjavanju te spriječiti gubitke od pojave mraza i drugih meteoroloških prilika. Ova stanica bi trebala smanjiti troškove primjene pesticida za 33 posto'', navodi nam Imamović koristi koje bi korisnici mogli imati. Trenutno je u BiH instalirano 15 ovakvih stanica.

Do sada se, objašnjava, primjena pesticida radila proizvoljno, samo na procjeni baziranoj na prethodnom iskustvu poljoprivrednika.

"Ova stanica sada, na osnovu realnih meteoroloških pokazatelja i stvarnog stanja na terenu (temepratura i vlažnost zraka i zemljišta), obavještava poljoprivrednike o postojanju uvjeta za pojavu određena bolest biljke i daje preporuke za preventivne aktivnosti, tj. koje pesticide koristiti, te hoće li to jutro biti mraza koji bi mogao nanijeti veliku štetu nekim kulturama. Te podatke poljoprivrednik dobije putem sms-a", kaže Imamović.

Jedan od problema sa kojima se poljoprivrednici mogu susresti je osiguranje sredstava za kupovinu ovih stanica.

''Mali poljoprivrednici, odnosno poduzetnici jako teško mogu isfinacirati ove stanice tako da je jako važno se zajedno sa razvojnim agencijama te načelnicima općina radi zajedno na uvezivanju poljoprivrednika kako bi se stvorili uvjeti za korištenje ovih stanica koje će pomoći modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u BiH'', navodi Imamović.

Ovo će biti sve bitnije u budućnosti kada se zna da će poljoprivrednici morati ići u pravcu ukrupnjavanja. Ovakve hidrometeorološke stanice bi trebale da rade ne kao pojedinačne stanice nego kao mreža stanica koja bi trebala da pokriva veće područje tako da bi rješenje moglo biti udruživanje poljoprivrednika koje će zajednički koristiti sve benefite koje im mogu osigurati podaci koje dobiju od ovih stanica.

Podsjetimo, osim agrometerologije kompanija Alem Sistem se bavi se softverskim inženjeringom te sustavima upravljanja i monitoringa u oblasti hidrologije, meterologije i seizmologije. 

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti