Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje inspekcije: Kazne do 10.000 KM za nepoštivanje preporuka

Upućen je poziv svim subjektima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka.

03.05.2020. 18:47 / Izvor: Akta.ba

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) danas je saopćila da su federalni sanitarni inspektori zaključno sa subotom, 2.maja, na graničnim prijelazima izdali 31.810 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.476 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 344 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 69 osoba kojim su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 84 vozača koji imaju prebivalište u FBiH. Inspektorat Brčko distrikta BiH je dostavio podatke za sedam osoba kojima su jučer izdata rješenja o izolaciji, a koja imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 59 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 25.561 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u cilju zaštite građana od nerazumnog povećanja cijena i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području Federacije BiH.

Kako je saopćeno iz FUIP-a izvršeno je osam inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000 KM.

Upućen je poziv svim subjektima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te upozorenje da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Inspekcijski organi bit će rigorozni i neće se dopustiti nepoštivanje preporuka Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za što su zakonom propisane novčane kazne u rasponu od 2.000 do 10.000 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti