Uprava Grada Sarajeva izdvaja 837.000 KM za osnivanje gradske radio-televizije

26.11.2009. 10:24 / Izvor: Nezavisne novine
Uprava Grada Sarajeva izdvaja 837.000 KM za osnivanje gradske radio-televizije

Iz budžeta Grada Sarajeva u narednoj godini bit će izdvojeno 837.000 KM za formiranje i opremanje, te treninge uposlenika gradske radio-televizije Sarajevo.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i njegovi saradnici tvrde da je suma novca koji će biti izdvojen za ovu televiziju opravdana, te da ovi troškovi neće ugroziti projekte poput rekonstrukcije Vijećnice, sarajevske žičare i drugih projekata.

"Ovaj novac je od ušteda koje je Gradska uprava napravila u ovoj godini, na radu u komisijama uštedjeli smo 300.000 KM, na proslavi 6. aprila - Dana Grada Sarajeva uštedjeli smo 150.000 KM, na putovanjima smo uštedjeli oko 170.000 KM, na proslavi godišnjice bazena na Otoci 130.000 KM. Mi smo ove godine uštedjeli jedan kompletan budžet televizije", istakao je Behmen.

Gradsko vijeće u julu je donijelo odluku o kupovini preduzeća PEP, odnosno Televizije Studio 99, i da preuzme sve obaveze i dugovanja ove televizije koja iznose 1,2 miliona KM.

Vijećnici su 24. novembra 2009. godine usvojili Nacrt odluke o formiranju gradske radio-televizije Sarajevo, o čemu će u narednih 10 dana biti povedena javna rasprava, a u decembru bi prijedlog ove odluke trebalo da se nađe pred vijećnicima. Vijećnicima je dostavljen elaborat Ekonomskog instituta u kojem je ocijenjeno da formiranje ove televizije ima društveno-ekonomski značaj.

Detalje iz elaborata izložio je profesor Ante Domazet, koji je rekao da je detaljnom analizom i anketnim ispitivanjima utvrđeno da građani Sarajeva imaju potrebu za gradskom radio-televizijom, te da njen rad, pored društvene opravdanosti, može imati i ekonomsku, ako se kao model uzme Televizija Kantona Sarajevo.

"Kantonalna televizija posluje tako što iz budžeta KS dobija 70 posto prihoda, a od marketinga 30 posto. U prvoj godini gradska radio-televizija mogla bi poslovati sa 80 posto javnih sredstava i 20 posto marketinga i tada bi njeno ekonomsko postojanje bilo opravdano", rekao je Domazet.

On je istaknuo da je vrijednost preduzeća PEP procijenjena na oko 2,2 miliona KM, te da će "Gradska uprava Sarajevo platiti samo oko 1,3 miliona KM, što je dobitak od milion KM za grad Sarajevo".

Emir Suljagić, šef za informisanje u Gradskoj upravi, rekao je kako su gradski čelnici sigurni da građanima Sarajeva treba medij koji će, prije svega, biti komunalni gradski medij koji će građane informisati o lokalnim problemima.

"Anketa koju je uradio Ekonomski institut pokazala je da građani žele čuti informacije iz oblasti obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja", rekao je Suljagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti