Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uprava i menadžment Grasa pripremili sistematizaciju: Nema otpuštanja

24.04.2014. 10:25 / Izvor: Oslobođenje

Uprava i menadžment Grasa pripremili su sistematizaciju radnih mjesta koja neće dovesti do otpuštanja radnika. Kako nam je kazao Avdo Vatrić, direktor Grasa, razmatrani su zaključci i primjedbe Nadzornog odbora Grasa koji su uglavnom prihvaćeni.

Ispoštovati dogovore

"Bilo je malo prekida u radu, jer je nekim članovima Nadzornog odbora istekao mandat, ali poslali smo im obavještenje da smo uvažili skoro sve njihove primjedbe i sada čekamo daljnju proceduru. Oni su tražili da se smanji broj administrativnih mjesta i mi smo to uvažili. Sve što je imalo osnova prihvatili smo i to je ugrađeno u sistematizaciju radnih mjesta. To znači da u Grasu u kojem je zaposleno 1.700 radnika neće biti otpuštanja, odnosno radnike ćemo prebacivati sa jednog na drugo radno mjesto. Potrudit ćemo se da oni radnici koji su ispunili uslove odu u penziju i da na taj način ispoštujemo dogovore", kazao je Vatrić.

Po njegovim riječima, tražit će se način da se radnici rasporede na mjesta koja su potrebna preduzeću kako bi svi dali doprinos za poboljšanje rada.

Polazna osnova

"Neka radna mjesta koja nisu dovoljno iskorištena sada će biti, jer želimo da se fokusiramo na prevoz putnika, što je naš i osnovni cilj. Trudimo se da ovaj segment poboljšamo i da građanima omogućimo što kvalitetniji prevoz, jer to nam je prioritet. Gras je doveden u situaciju da se mora boriti za tržište i da, sa druge strane, treba uraditi sve da bi putnici bili zadovoljniji našim uslugama. Dosadašnjom tarifnom politikom nismo zadovoljni i na neki način ona se mora transformisati, a na koji način, o tome se može razgovarati. Sindikat komunalne privrede Grasa je iznio svoje mišljenje i tražio da se omogući poslovanje po ekonomskim cijenama i to može biti polazna osnova za daljnje razgovore. Za to sam da se traže rješenja kako bi Gras, što se tiče subvencioniranih korisnika, došao u bolju poziciju da poveća prihode", istakao je Vatrić.

Gras bi u narednih 10 do 15 dana trebao dobiti dvadesetak autobusa iz Istanbula, što će u velikoj mjeri poboljšati vozni park i prevoz putnika u Kantonu Sarajevo.

"Od Ministarstva prometa i komunikacija BiH dobili smo potrebne papire i dozvole za uvoz vozila. Trenutno se dogovaramo o protokolu, odnosno načinu na koji će vozila biti prebačena u Sarajevo. Očekujemo u najskorije vrijeme da završimo ovu proceduru i da vozila budu na ulicama Sarajeva", naglasio je Vatrić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti