Uprava za indirektno oporezivanje BiH uvodi jednostavnije procedure carinjenja robe: Carinjenje u krugu firme

20.02.2009. 09:17 / Izvor: Nezavisne novine
Uprava za indirektno oporezivanje BiH uvodi jednostavnije procedure carinjenja robe: Carinjenje u krugu firme

Domaća izvozna preduzeća koja ispunjavaju uslove u pogledu savjesnog poslovanja i obima plasmana uskoro za carinjenje robe više neće morati slati kamione s robom na carinske terminale, već će taj posao moći obaviti u krugu firme.

To je jedna od ključnih novosti koja je predviđena projektom pojednostavljivanja carinskih procedura za koju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH očekuju da će stupiti na snagu početkom aprila.

Bogdan Novaković, pomoćnik direktora UIO za Sektor carine, je nakon prezentacije budućih procedura koju su za izvoznike i špeditere održali u Banjoj Luci, izjavio da takozvano kućno carinjenje donosi mnoštvo olakšica privrednicima i samoj carinskoj službi.

"Privrednici će carinjenjem u krugu firme smanjiti svoje troškove i skratiti vrijeme za procedure, ali će na sebe preuzeti i dio odgovornosti u tom postupku što će carinicima omogućiti da više vremena posvete drugim kontrolama", kazao je Bogdanović.

Naglasio je da će kućno carinjenje biti omogućeno samo preduzećima koja nisu učestvovala u carinskim prekršajima i imaju česte otpreme robe.

Boris Kastelic, stručnjak u programu tehničke podrške EU carinskim i poreskim upravama (EU TACTA), kazao je da je projektom predviđeno i pojednostavljenje prijave porijekla robe za preduzeća koja dobiju status ovlaštenog izvoznika.

"Ti izvoznici više neće morati dolaziti na carinski terminal kako bi potvrdili obrazac o porijeklu robe EUR 1 i platili taksu, već će o tome samo dati izjavu na računu koji će biti prihvaćen u zemlji u koju izvoze", kazao je Kastelic.

Tatjana Kragulj, menadžer za logistiku u banjalučkom preduzeću "Celex", kazala je da će im, kao velikom izvozniku koji dnevno otprema 20 kamiona punih robe, kućno carinjenje značajno smanjiti procedure i troškove.

"Najveći problem nam je predstavljala gužva na carini u Gradišci, a sada će naši kamioni direktno iz fabrike moći ići na granicu", naglasila je ona.

Špediteri su, takođe, pozdravili pojednostavljivanje carinskih procedura. Marija Kovačević-Osmić, vlasnik špedicije "Globus" iz Gradiške/Bosanske Gradiške i predsjednik Upravnog odbora Udruženja špeditera BiH, kazala je da će im puno značiti prihvatanje nepotpune carinske prijave od strane carinske službe, jer se često znalo dešavati da im zafali neki originalni dokument.

U UIO napominju da primjenom jednostavnijih carinskih postupaka ispunjavaju dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti