Uprkos koronavirusu, zimski turizam cvjeta u BiH

19.01.2021. 08:18 / Izvor: BHRT
Uprkos koronavirusu, zimski turizam cvjeta u BiH

Iz Ski centra Bjelašnica-Igman poručuju da ima turista, da se mjere poštuju.

Pandemija koronavirusa uslovila je manje turista, ali ipak uz poštivanje epidemioloških mjera ski centri ni ove godine nisu prazni. Redari vrše kontrole, a stručnjaci poručuju da su sportske aktivnosti uz poštivanje mjera bolji izbor od sjedenja u zatvorenim prostorima.

Jedno od prirodnih bogatstava koje Bosna i Hercegovina ima su planine. Njihova divljina, ljepota i reputacija privlače mnoge domaće i strane posjetioce. Skijaške staze olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Jahorine privlačne su mnogim amaterima, ali i vrhunskim sportistima. I dok je ljetos pandemija koronavirusa gotovo uništila turizam, zima je ipak drugačija. U Olimpijskom centru Jahorina od početka sezone bilježe manje skijaša samo za sedam posto.

Iz ovog centra ističu da su skijaši disciplinovani, a mjere se poštuju. Na nedavnu izjavu direktora UKC-a RS da je dosta pacijnata koji su boravili na Jahorini odgovaraju da ti navodi nisu osnovani.

Iz Ski centra Bjelašnica-Igman poručuju da ima turista, da se mjere poštuju, a zbog raspusta i mnogi mališani uživaju u snijegu trenutno visokom dva metra.

Oni koji se bave sportskim aktivnosti na planinama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, manje su izloženi riziku od COVIDA-19 od onih koji borave u zatvorenom prostoru, pojašnjava infektolog dr. Bakir Nakaš.

Dakle, uz poštivanje mjera uživati u zimskim radostima mogu i stariji, kao i oni mlađi, naročito dok traje raspust. I upravo to bi moglo itekako pomoći planinskim turističkim centrima da prežive dok situacija sa epidemijom koronavirusa ne bude bolja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti