UpTrend: Aktuelna kriza je mnoge kompanije digitalno osvijestila

30.04.2020. 14:10 / Izvor: Akta.ba
UpTrend: Aktuelna kriza je mnoge kompanije digitalno osvijestila

UpTtrend ponudilo jednostavno i efikasno rješenje za web trgovine.

Agencija UpTrend Marketing Solutions iz Sarajeva nije čekala da kriza izazvana koronavirusom stane, kako bi nastavili poslovanje. Uhvalitli su se u koštac s vremenom i pojedinim kompanijama ponudili rješenje da spase svoje biznise, ostanu likvidni, zadrže radnike, te digitalizuju prodajne i marketing procese.

O svemu ovome, digitalnim transformacijama, webshopovima, te online prodaji razgovarali smo sa Harunom Bavčićem, voditeljem digitalnog odjela u UpTrend Marketing Solutions agenciji, koji je kazao kako jako mnogo ulažu u praćenje novih alata i trendova, naročito u digitalnom odjelu.

VRIJEME DIGITALNE TRANSFORMACIJE

"U periodu mart 2020. godien, pa do danas enormno je povećano korištenje online komunikacijskih alata, jer su mnogi počeli obavljati svoje poslove online. Sastanci, npr. koji su bili nezamislivi za mnoge tradicionalne firme odjednom su postali realnost, kupovina se vršila i vrši online, praćenje vijesti iz minute u minut, gledanje filmova i drugog zabavnog sadržaja, online edukacije i treninzi itd", kaže Bavčić, smatrajući kako je najpretraženija riječ na Google postala – "Šta je webinar?"

"Pogledajte samo šoping centre u Sarajevu, kada pogledate sve radnje koje su smještene u njima, u trenutku zabrane rada tim centrima samo 10% radnji je imalo neki web shop ili sistem prodaje online, ostalih 90% ne. To je automatski značilo totalno zaustavljanje rada, propadanje cjelokupne kolekcije proljeće, a da ne pričamo o ekonomskim posljedicama", navodi on.

Navodi kako ih je jako iznenadilo da je mnoge kompanije ova kriza osvijestila, te su odmah odreagovali i napokon prešli i popustili nad onom starom "Posao se završava u kafani".

"Tržište je postalo kompleksnije nego ikad, i ako se uskoro ne adaptiraju, mnoge firme za koje smo mislili da su nedodirljivi će imati ozbiljne poteškoće u poslovanju", smatra Bavčić.

Kaže kako su najveće digitalne promjene viđene u pogledu online trgovine. Veliki broj biznisa se odlučio za ovaj korak kako bi spasio poslovanje i ublažio finansijsku krizu kojom su svi pogođeni.

Neki su se navodi, odlučili napraviti profile/prodavnice u sklopu prodajnih platformi (OLX npr), dok su se drugi odlučili za kreiranje sopstvene web trgovine.

"Naši klijenti su se svakako posavjetovali sa nama koji je najbolji vid promocije u ovom periodu, te smo zajedničkim snagama prilagodili objave na društvenim medijima i trenutnoj situaciji, kao i nekolicina klijenata sa kojima smo kompletirali web trgovine za koje su se ispostavile kao pun pogodak obzirom da su u prvim danima već imali veliki broj narudžbi", pojašnjava Bavčić, napominjući kako su oni svojim klijentima ponudili jednostavno i efikasno rješenje web trgovine koje je u pojedinim slučajevima popraćeno digitalnom kampanjom i strateškim konsaltingom digitale i komunikacije.

Kaže kako nažalost i dalje jako mnogo firmi, misli da klikom na "Boos" dugme rješavaju pitanje promocije, što je daleko od istine.

"Samo revizijom u budžete, u jako mnogo slučajeva smo primjetili da su se budžeti i do 50% 'bacali' jer nisu bili efikasni, a da ne pričamo o načinu komunikacije na različitim platformama", navodi Bavčić.

UPTREND DIGITALIZOVAO PRODAJNI PROCES U ESOFU

Iz svega navedenog jednostavno je zaključiti da za UpTrend nema stanka. Jedan u nizu projekata koje su preuzeli u proteklih 30 dana u svrhu digitalizacije prodajnih procesa je ESOF koji je jedan od najvećih domaćih proizvođača voća i povrća.

"Cilj je bio omogućiti građanima da sigurno iz udobnosti svoga doma naruče svježe ili zamrznuto voće i povrće vrhunskog kvaliteta na što su kupci reagovali odlično obzirom da je zabilježen veliki broj narudžbi i pozitivnih komentara", rekao nam je Bavčić.

Ponosan je jer su finalizirali i novi website koji uključuje i webshop, za Miele  - svjetski brend vrhunskih kućanskih aparata i komercijalne opreme, čiji je ovlašteni distributer za BiH Tehno Nova d.o.o. , a potom i nekolicinu malih projekata za američko tržište.

NOVI PROJEKTI

"Nastavili smo raditi sa domaćim firmama i kompanijama na društvenim mrežama kojima smo adaptirali sadržaj i content plan u ovu svrhu. U suštini, vjerujte da smo radili punim kapacitetom."

Planova je mnogo kada je u pitanju UpTrend, a najvažnije je kako kažu da se svi okupe nakon koronavirusa.

"Naš cilj je bio da u ovoj godini ostvarimo najbolje rezultate, što smo za prva dva mjeseca 2020. gdoine i uspjeli, mada nas je malo poremetila korona. Naredne godine slavimo mali jubilej, i željeli smo da mnoge naše ciljeve do tada ostvarimo. Žao nam je što je zbog cjelokupne situacije ispaštao i naš trening Non Stop prodaja koji smo planirali održati početkom maja u Mostaru a zatim opet u Sarajevu i upravo sa ključnom temom 'Digitalizacija i prodaja', ali to će morati sačekati."

U narednom periodu planiraju nastaviti podržavati svoje klijente, spremaju nekolicinu novih projekata interno za koje su sigurni da će biti osvježenje na tržištu.

Pozvao je sve zaintersovane da se jave UpTrendu, da prate njihov rad preko web stranice www.uptrend.ba i društvenih profila, gdje najčešće objavljuju svoje radove.

"Ovom prilikom želimo da istaknemo da nam je bilo zadovoljstvo što smo tokom pandemije vodili društvene mreže i digitalne kampanje nekim od najvećih domaćih proizvođača iz FMCG industrije", rekao je Harun Bavčić, te ispred UpTrenda pozvao sve građane BiH da kupuju domaće.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti