Upute građanima kako se ponašati u slučaju pronalaska mina

19.05.2014. 16:38 / Izvor: eKapija.ba
Upute građanima kako se ponašati u slučaju pronalaska mina

BH MAC obavještava sve timove za spašavanje i građane koji vrše raščišćavanje poplavljenih područja da nipošto ne žure u tim aktivnostima pošto su vodene bujice već izbacile neeksplodirana ubojita sredstva na nekim područjima.

Uslijed prirodnih nepogoda, poplava i klizišta, koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, Centar za uklanjanje mina BiH upozorava stanovništvo da na poplavljenim područjima, kao i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su vodene bujice i klizišta pomjerili pojedina minska polja i odnijele znakove minske opasnosti.

Apeluju na građane poplavljenih područja i područja pogođenih klizištima da dostave Centru za uklanjanje mina u BiH i civilnim zaštitama u BiH informacije ukoliko uoče minsko eksplozivna sredstava i da ista ne diraju. "Ukoliko uočite minsko eksplozivna sredstva da ista obilježite improvizovanim oznakama, niukom slučaju ih ne dirate, pomjerate ili odnosite na deponije. O istom obavjestite nadležne organe (Civilne zaštite, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a)", navode iz MAC-a. 

Obavještavaju sve timove za spašavanje i građane koji vrše raščišćavanje poplavljenih područja da nipošto ne žure u tim aktivnostima pošto su vodene bujice već izbacile neeksplodirana ubojita sredstva na nekim područjima. Potrebno je da spasilački timovi uspostave saradnju sa timovima Civilne zaštite i regionalnih kancelarija BHMAC-a naročito za lokacije koje su nizvodno od minski sumnjivih područja.

Prema informacijama koje su na terenu prikupili timovi BHMAC-a, postoji slučaj na lokaciji Olovo gdje je rijeka Krivaja odnijela minske oznake sa obilježenih minski sumnjivih područja. Na području Bosanske Krupe mine su se pokazale na jednom klizištu i timovi BHMAC-a su izvršili obilježavanje minskim oznakama. Na području općine Visoko u Semizovcu kod plinske stanice obilježen je NUS kao i na mjestu gdje se rijeka Ljubina ulijeva u Bosnu. Timovi BHMAC-a su na terenu u Olovu i Visokom kako bi obnovili minske oznake.

Svi operativni timovi Centra za uklanjanje mina u BiH prisutni su na poplavljenim područjima gdje se voda povukla, sa ciljem prikupljanja informacija o promjenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale vodene bujice i klizišta.

Takođe se traži Međunarodna pomoć na dodatnoj opremi i satelitskim snimcima aktuelnog stanja u BiH. U toku je uspostavljanje saradnje sa Centrom za razminiranje Republike Hrvatske i Centrom za razminiranje Republike Srbije oko formiranja specijalnog kriznog tima na nivou regije za krizna područja.

Centar za uklanjanje mina BiH raspolaže informacijama o prisustvu razbacanog NUS-a na područjima na kojima je stanovništvo bilo evakuisano. Prema trenutno raspoloživim informacijama do sada nije registrovano stradanje građana od neeksplodiranog NUS-a i mina.

Upozoravamo stanovništvo da do eksplozije minsko eksplozivnog sredstava može doći i u slučaju najmanjeg kontakta sa istim, navode iz MAC-a.

Takođe skreću pažnju međunarodnim i domaćim spasilačkim timovima da ne koriste alternativne puteve bez predhodne provjere i konsultacije sa Centrom za uklanjanje mina u BiH i nadležnim Civilnim zaštitama o potencijalno miniranim područjima.

Kontakt telefoni RU/RK BHMAC-a:

Regionalni Ured BHMAC-a Travnik 063 707 464

Regionalni Ured BHMAC-a Tuzla 061 158 011

Regionalni Ured BHMAC-a Sarajevo 061 489 340

Regionalni Ured BHMAC-a Brčko 061 159 919

Regionalna kancelarija BHMAC-a Banja Luka 066 711 093

Regionalna kancelarija BHMAC-a Pale 065 581 765

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti