Urađena brošura "Statistika za svjetliju budućnost"

25.07.2020. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Urađena brošura 'Statistika za svjetliju budućnost'

Povodom završetka Twining projekta "Podrška reformi statističkog sistema u BiH 2018-2020. godine" urađena je brošura "Statistika za svjetliju budućnost".

Povodom završetka Twining projekta "Podrška reformi statističkog sistema u BiH 2018-2020. godine" urađena je brošura "Statistika za svjetliju budućnost" u kojoj su ukratko predstavljeni rezultati projekta, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

"Ovaj projekat je, kao i svi prethodni, od velikog značaja za jačanje statističkog sistema u BiH kroz poboljšanje i razvijanje institucionalnih kapaciteta, posebno u područjima poslovnih statistika, nacionalnih računa, platnog bilansa i statistike međunarodne investicijske pozicije", navedeno je u saopštenju.

U oblasti poslovnih statistika, prvi put su, u okviru projekta, proizvedena i objavljena na web stranici Agencije za statistiku BiH www.bhas.gov.ba dva nova indeksa cijena. 

Jedan je za uslužnu industriju "Arhitektonske i inženjerske djelatnosti i druge tehničke i konsultantske usluge" koji daje informacije o kretanju cijena usluga u arhitekturi i građevini u BiH. 

Drugi je indeks proizvođačkih cijena u niskogradnji koji mjeri promjene cijena materijala za izg$radnju magistralnih cesta, autoputeva, tunela i mostova. 

Također, kako se navodi, prije projekta BiH nikada nije proizvodila regionalne račune. Sada, nakon dvije godine rada, proizvedena je eksperimentalna verzija regionalnih računa, u skladu sa smjernicama EU.

To također znači da su regionalni pokazatelji, na primjer za BDP, izračunati da prikazuju uslove ekonomske aktivnosti i prihoda.

Međutim, ostaju izazovi kod uspostavljanja redovne proizvodnje, tako da bi regionalni računi trebali biti dostupni korisnicima tek u budućnosti.

U saopćenju se dodaje da su projekat realizovale Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku i Centralna banka BiH uz finansijsku podršku EU od 1,5 miliona evra i ekspertsku podršku Danske i drugih zemalja članica EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti