Vijesti / SVIJET

Urbana logistika: DHL brodica na rijeci Temzi zamijenila transfere kamionima

30.09.2020. 14:03 / Izvor: Akta.ba

DHL Express, vodeća međunarodna express kompanija u svijetu, je pokrenula prvu riječnu uslugu dostave paketa u Londonu, koja ima za cilj da smanji zagađenost i pruži pouzdan i efikasan način transporta i dostave širom glavnog grada. Inovativna usluga je uvedena kao dio DHL-ove odlučnosti da koristi inovativna transportna rješenja kako bi poboljšali pristup urbanim dijelovima i to je važan korak ka istraživanju načina na koji se koristi rijeka za transport malog tereta.

"Ove godine ćemo investirati oko 1 milijarde EUR u našu infrastrukturu za razvoj naše globalne mreže i tako još više unaprijediti kvalitet prema našim klijentima", rekao je John Pearson, CEO za DHL Express. "Pored obnove naše flote aviona i proširenja naših sortirnih centara, kontinuirano tražimo inovativna rješenja koja nam pomažu da pretvorimo našu viziju “povezujemo ljude, poboljšavamo živote” (‘connecting people, improving lives’) u stvarnost. Ovo također, uključuje nove načine transporta, koji nas vode smanjenju gužvi u saobraćaju, izduvnim gasovima i poboljšanju kvaliteta zraka. Brodica je brz, efikasan i pouzdan način da se koristi, trenutno neiskorišten pristup ruti u London i to je jedna od inicijativa u koje investiramo, na našem putu ka nula emisija CO2 do 2050."

Usluga brodicom, operatera "Thames Clippers Logistics", radit će svakodnevno od 07:30 sati,transportujući pakete u London. Pošiljke će biti natovarene sa električnih vozila na brodicu u doku “Wandsworth Riverside Quarter” prije transporta velikom brzinom rijekom Temzom u centralni London, pristajući na doku "Bankside" radi krajnje dostave sa DHL kurirom biciklima.

DHL je dokazao efikasnost u kombinovanju cestovnog i riječnog transporta kroz već uspostavljenu mrežu dostave kanalima u Amsterdamu i Veneciji, ali usluga u Londonu prvi put koristi uslugu brzog riječnog transporta.

Ian Wilson, Chief Executive UK&I, DHL Express ovom prilikom je rekao: "Sa saobraćajem i lošim kvalitetom zraka koji postaju sve veći problem u urbanim dijelovima kao što je London, predani smo da pronađemo bolje načine transporta. Ova nova i jedinstvena usluga, koja kombinuje električna vozila, brodicu i bicikla kreirala je brz i efikasan pristup glavnom gradu."

Sean Collins, CEO, Thames Clippers Logistics je rekao: "Oduševljeni smo što ćemo pružati uslugu zajedno sa DHL-om. Rijeka je veliki neiskorišteni prirodni potencijal za transport i kao što smo pokazali u zadnjih 21 godinu sa našom uslugom putničkog transporta, rijeka pruža mogućnost inovacije i razvoja – ova usluga brze dostave paketa je odličan primjer za to. Kao kompanija težimo da maksimiziramo korištenje rijeke kao vid transporta i nastavićemo da smanjujemo gužvu na londonskim ulicama."

Usluga brodicom je najnoviji dodatak u sklopu GoGreen aktivnosti, DHL-ovog programa zaštite okoliša. GoGreen je kamen temeljac DHL-ovog održivog rada i fokusira se na smanjenje emisija gasova staklenika i lokalnog zagađenja zraka. Unutar toga je “Mission 2050.”, koja za cilj ima smanjenje svih emisija CO2 vezanih za logistiku na nulu do 2050.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti