Urbana logistika: DHL brodica na rijeci Temzi zamijenila transfere kamionima

30.09.2020. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Urbana logistika: DHL brodica na rijeci Temzi zamijenila transfere kamionima

Usluga dnevne dostave riječnim transportom malih paketa u centralni dio Londona i krajnje dostave primaocima pomoću bicikla.

DHL Express, vodeća međunarodna express kompanija u svijetu, je pokrenula prvu riječnu uslugu dostave paketa u Londonu, koja ima za cilj da smanji zagađenost i pruži pouzdan i efikasan način transporta i dostave širom glavnog grada. Inovativna usluga je uvedena kao dio DHL-ove odlučnosti da koristi inovativna transportna rješenja kako bi poboljšali pristup urbanim dijelovima i to je važan korak ka istraživanju načina na koji se koristi rijeka za transport malog tereta.

"Ove godine ćemo investirati oko 1 milijarde EUR u našu infrastrukturu za razvoj naše globalne mreže i tako još više unaprijediti kvalitet prema našim klijentima", rekao je John Pearson, CEO za DHL Express. "Pored obnove naše flote aviona i proširenja naših sortirnih centara, kontinuirano tražimo inovativna rješenja koja nam pomažu da pretvorimo našu viziju “povezujemo ljude, poboljšavamo živote” (‘connecting people, improving lives’) u stvarnost. Ovo također, uključuje nove načine transporta, koji nas vode smanjenju gužvi u saobraćaju, izduvnim gasovima i poboljšanju kvaliteta zraka. Brodica je brz, efikasan i pouzdan način da se koristi, trenutno neiskorišten pristup ruti u London i to je jedna od inicijativa u koje investiramo, na našem putu ka nula emisija CO2 do 2050."

Usluga brodicom, operatera "Thames Clippers Logistics", radit će svakodnevno od 07:30 sati,transportujući pakete u London. Pošiljke će biti natovarene sa električnih vozila na brodicu u doku “Wandsworth Riverside Quarter” prije transporta velikom brzinom rijekom Temzom u centralni London, pristajući na doku "Bankside" radi krajnje dostave sa DHL kurirom biciklima.

DHL je dokazao efikasnost u kombinovanju cestovnog i riječnog transporta kroz već uspostavljenu mrežu dostave kanalima u Amsterdamu i Veneciji, ali usluga u Londonu prvi put koristi uslugu brzog riječnog transporta.

Ian Wilson, Chief Executive UK&I, DHL Express ovom prilikom je rekao: "Sa saobraćajem i lošim kvalitetom zraka koji postaju sve veći problem u urbanim dijelovima kao što je London, predani smo da pronađemo bolje načine transporta. Ova nova i jedinstvena usluga, koja kombinuje električna vozila, brodicu i bicikla kreirala je brz i efikasan pristup glavnom gradu."

Sean Collins, CEO, Thames Clippers Logistics je rekao: "Oduševljeni smo što ćemo pružati uslugu zajedno sa DHL-om. Rijeka je veliki neiskorišteni prirodni potencijal za transport i kao što smo pokazali u zadnjih 21 godinu sa našom uslugom putničkog transporta, rijeka pruža mogućnost inovacije i razvoja – ova usluga brze dostave paketa je odličan primjer za to. Kao kompanija težimo da maksimiziramo korištenje rijeke kao vid transporta i nastavićemo da smanjujemo gužvu na londonskim ulicama."

Usluga brodicom je najnoviji dodatak u sklopu GoGreen aktivnosti, DHL-ovog programa zaštite okoliša. GoGreen je kamen temeljac DHL-ovog održivog rada i fokusira se na smanjenje emisija gasova staklenika i lokalnog zagađenja zraka. Unutar toga je “Mission 2050.”, koja za cilj ima smanjenje svih emisija CO2 vezanih za logistiku na nulu do 2050.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti