Ured za reviziju: Devet institucija dobilo mišljenja s rezervom za 2019.

31.07.2020. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Ured za reviziju: Devet institucija dobilo mišljenja s rezervom za 2019.

Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2019. godinu iznosilo je 861.028.800 KM.

Ured za reviziju institucija BiH (Ured) je, objavom posljednje grupe izvještaja o obavljenim finansijskim revizijama institucija BiH za 2019. godinu 24.7.2020. godine, završio ciklus finansijskih revizija za institucije BiH za 2019. godinu. Revidirano je 75 institucija.

Iako je novonastala situacija pred Ured, s obzirom na prirodu posla koji obavlja, postavila znatne izazove, otežane okolnosti nisu ugrozile kontinuitet njegovog poslovanja, pa je plan revizija za 2019. godinu u potpunosti i bez kašnjenja ispunjen. Proces revizije ni u jednom trenutku nije prestao, jer je rad blagovremeno, u svim segmentima u kojima je to bilo moguće, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, organiziran online, uz svakodnevno korištenje video i telekomunikacijskih kanala. Osoblje Ureda je novonastalim radnim okolnostima pristupilo odgovorno, uz maksimalni angažman i posvećenost, kako bi se planirane aktivnosti bez odgode i izuzetka okončale, ne dovodeći u pitanje kvalitet obavljenih revizija niti njihovu usklađenost sa primjenljivim međunarodnim standardima.

Od revidiranih 75 institucija, Ured je za njih devet dao mišljenja s rezervom (dva mišljenja sa rezervom i sedam sa rezervom i skretanjem pažnje) - pri čemu je svih devet dobilo mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, dok je jedna institucija dobila mišljenje s rezervom i na finansijske izvještaje i na usklađenost. Kod 44 institucije Ured je izrazio pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok je 21 institucija dobila čisto pozitivno mišljenje. U jednom slučaju, uslijed ograničenosti obima revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2019. godinu iznosilo je 861.028.800 KM.

Kroz proces finansijske revizije za 2019. godinu, institucijama BiH date su ukupno 483 preporuke.

Ured nastavlja realizovati godišnji plan revizije, pa je tako trenutno u toku revizija izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2019., izrada godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2019., četiri revizije učinka, te paralelno s tim i više predstudijskih revizijskih istraživanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti