Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uredba o poreskim mjerama donijela brojne olakšice

16.04.2020. 13:21 / Izvor: SRNA

Uredba o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona, koja je krajem prošle sedmice stupila na snagu, donijela je brojne olakšice za poslovnu zajednicu u RS-u, kao što su produženje roka za izmirenja poreskih obaveza, za podnošenje godišnjih prijava, te odlaganje ukidanja rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza, rekao je direktor Poreske uprave RS-a Goran Maričić.

Maričić je dodao da je ova uredba omogućila Poreskoj upravi da preduzme konkretne korake kako bi pomogla poreskim obveznicima da bi im još više bila na usluzi.

"Uredbom je propisano da se rok za podnešenje godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2019. godinu produžava do 30. aprila, kao i rok za podnošenje godišnjeg obračuna doprinosa", rekao je Maričić za "Euroblic".

On je dodao da je rok za plaćanje poreza na dobit za 2019. godinu, naknade za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma, protivpožarne naknade i poreza na dohodak po godišnjoj poreskoj prijavi za porez na dohodak za 2019. godinu produžen do 30. juna.

Maričić je dodao da ima olakšica i za male preduzetnike, te da je uredbom propisano da za poreske obveznike kojim je odobren status malog preduzetnika godišnji porez ne može biti manji od 240 KM, dok ranije taj iznos nije mogao biti manji od 600 KM.

On je rekao i da će Vlada Republike Srpske privrednicima kojima je zbog mjera u vezi sa virusom korona onemogućen rad iz Fonda solidarnosti uplatiti poreze i doprinose za radnike za mart i isplatiti minimalne plate i doprinose za april.

"Oni mogu Poreskoj upravi podnijeti zahtjev za plaćanje ovih obaveza u ratama do kraja ove godine uz koji prilažu izjavu o poteškoćama u poslovanju, a zahtjev i izjava podnosi se najkasnije do 30. juna", naveo je Maričić.

On je naveo da je Poreska uprava u martu izvršila 117 redovnih terenskih kontrola i rješenjima naložila plaćanje 2,4 miliona KM obaveza, a izvršeno je i 198 redovnih kancelarijskih kontrola, nakon kojih je rješenjima naloženo plaćanje 95.407 KM i izdato sedam prekršajnih naloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti