Uređenje i košnje zelenih površina na prostoru općine Novi Grad

23.06.2021. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Uređenje i košnje zelenih površina na prostoru općine Novi Grad

Uređene su površine uz magistralnu cestu u ulici Safeta Zajke, prostor oko mjesnih zajednica "Briješće" i "Naselje heroja Sokolje", kao i kružni tokovi na Mojmilu.

Uposlenici javnog preduzeća "Lokom" svakodnevno rade na čišćenju, košenju i uređenju zelenih površina izvan stambenih blokova, uz riječna korita, saobraćajnice, igrališta, ambulante, pristupne puteve, kružne tokove, te spomen - obilježja u novogradskim naseljima, koje su obrasle travom, korovom i šibljem, a niko ih ne održava.

Proteklih dana ekipe "Lokoma" radile su na uređenju korita i zelenog pojasa uz rječno korito Dobrinje, gdje su vršili košenje i uklanjanje trave i otpadaka. Nakon toga, nastavili su sa uređivanjem površina uz magistralne saobraćajnice, kružne tokove, pristupne puteve, prilaze mjesnim zajednicama i drugim objektima od javnog značaja. 

Radili su na uklanjanju i odvozu otpadaka, košenju trave pored lokalnih saobraćajnica, potkresivanju drveća i žive ograde uz pristupne puteve, te zalijevanju cvijetnih površina.

Pokosili su travu i uredili prostor oko ambulante porodične medicine u Rajlovcu, te očistili zapušteni i grmljem zarasli prostor u ulici Rajlovačka cesta, odakle su velike količine šiblja, grmlja i otpadaka odvezli na odlagalište otpada.  

Također, uređene su površine uz magistralnu cestu u ulici Safeta Zajke, prostor oko mjesnih zajednica "Briješće" i "Naselje heroja Sokolje", kao i kružni tokovi na Mojmilu, LOT-u 2 C, te kružni tokovi u ulici Džemala Bijedića i ulici Safeta Zajke u Buća Potoku.

Pored navedenih lokacija, ekipe preduzeća "Lokom" uredile su prilazne puteve i prostor oko spomen - obilježja u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji, prostor oko hair - česme na Žuči, kao i prostor oko spomen - obilježja herojima odbrambeno - oslobodilačkog rata Safeta Zajke, Safeta Isovića i Salke Muraspahića, kao i druga spomen - obilježja na prostoru općine Novi Grad.

Preduzeće "Lokom" održava zelene površine u Centaru "Safet Zajko", Sportsko - rekreacionom centru "Srce" u Buća Potoku, zatim kružne tokove na području općine Novi Grad, korito rijeke Dobrinjke, kao i pojase uz lokalne saobraćajnice, gdje za tim postoji potreba, ali i pojase uz magistralne ceste, gdje upravitelji nažalost ne vrše svoju obavezu održavanja, kao što su ulice Safeta Zajke i Safeta Hadžića.

"Održavanje zelenih površina unutar naselja i uz glavne gradske saobraćajnice, obaveza su kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Park"", naveli su iz Općine Novi Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti