Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uređenje i košnje zelenih površina na prostoru općine Novi Grad

23.06.2021. 13:42 / Izvor: Akta.ba

Uposlenici javnog preduzeća "Lokom" svakodnevno rade na čišćenju, košenju i uređenju zelenih površina izvan stambenih blokova, uz riječna korita, saobraćajnice, igrališta, ambulante, pristupne puteve, kružne tokove, te spomen - obilježja u novogradskim naseljima, koje su obrasle travom, korovom i šibljem, a niko ih ne održava.

Proteklih dana ekipe "Lokoma" radile su na uređenju korita i zelenog pojasa uz rječno korito Dobrinje, gdje su vršili košenje i uklanjanje trave i otpadaka. Nakon toga, nastavili su sa uređivanjem površina uz magistralne saobraćajnice, kružne tokove, pristupne puteve, prilaze mjesnim zajednicama i drugim objektima od javnog značaja. 

Radili su na uklanjanju i odvozu otpadaka, košenju trave pored lokalnih saobraćajnica, potkresivanju drveća i žive ograde uz pristupne puteve, te zalijevanju cvijetnih površina.

Pokosili su travu i uredili prostor oko ambulante porodične medicine u Rajlovcu, te očistili zapušteni i grmljem zarasli prostor u ulici Rajlovačka cesta, odakle su velike količine šiblja, grmlja i otpadaka odvezli na odlagalište otpada.  

Također, uređene su površine uz magistralnu cestu u ulici Safeta Zajke, prostor oko mjesnih zajednica "Briješće" i "Naselje heroja Sokolje", kao i kružni tokovi na Mojmilu, LOT-u 2 C, te kružni tokovi u ulici Džemala Bijedića i ulici Safeta Zajke u Buća Potoku.

Pored navedenih lokacija, ekipe preduzeća "Lokom" uredile su prilazne puteve i prostor oko spomen - obilježja u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji, prostor oko hair - česme na Žuči, kao i prostor oko spomen - obilježja herojima odbrambeno - oslobodilačkog rata Safeta Zajke, Safeta Isovića i Salke Muraspahića, kao i druga spomen - obilježja na prostoru općine Novi Grad.

Preduzeće "Lokom" održava zelene površine u Centaru "Safet Zajko", Sportsko - rekreacionom centru "Srce" u Buća Potoku, zatim kružne tokove na području općine Novi Grad, korito rijeke Dobrinjke, kao i pojase uz lokalne saobraćajnice, gdje za tim postoji potreba, ali i pojase uz magistralne ceste, gdje upravitelji nažalost ne vrše svoju obavezu održavanja, kao što su ulice Safeta Zajke i Safeta Hadžića.

"Održavanje zelenih površina unutar naselja i uz glavne gradske saobraćajnice, obaveza su kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Park"", naveli su iz Općine Novi Grad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti