Uručeni certifikati za 17 novih mentora koji su osposobljeni uz podršku JICA

24.04.2018. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Uručeni certifikati za 17 novih mentora koji su osposobljeni uz podršku JICA

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koji se bazira na iskustvima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

U okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala I srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana" - faza 2, koji se realizuje uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), uručeni su certifikati za 17 novih mentora koji će pružati besplatnu mentoring podršku malim i srednjim preduzećima na području Federacije Bosne i Hercegovine. Certifikate je uručio federalni ministar razvoja,  poduzetništva i obrta Amir Zukić, predstavnica JICA tima Chine Koga I direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić. 

Osposobljeni mentori su kandidovani iz Tešanjske razvojne agencije, Razvojne agencije Zavidovići, ALDI Goražde, Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, Razvojne agencije Žepče, INTERA Mostar i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA.

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koji se bazira na iskustvima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od šest mjeseci, koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba firmi kao korisnika mentoring usluga.

Projekt "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSP u zemljama Zapadnog Balkana" - faza 2, je trogodišnji projekt regionalnog karaktera i realizira se na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

U implementaciji projekta učestvuju i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Zahvaljujući učešću u prvoj fazi projekta, SERDA ima 9 osposobljenih mentora i u prethodnom periodu je besplatna mentoring podrška pružena za oko 100 malih I srednjih preduzeća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti