Uručeno 18 dozvola oblasnim kontrolorima letenja BiH

11.10.2013. 08:30 / Izvor: eKapija.ba
Uručeno 18 dozvola oblasnim kontrolorima letenja BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić uručio je jučer u Sarajevu 18 dozvola oblasnim kontrolorima letenja koji su školovani u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore u Beogradu.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić uručio je jučer u Sarajevu 18 dozvola oblasnim kontrolorima letenja koji su školovani u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore u Beogradu u sklopu Projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH.

"Oblasni  kontrolori letenja su kičma Sistema za upravljanje zračnim saobraćajem", istakao je ministar Hadžić i podsjetio da je   prošle godine grupa od 17 kontrolora  stekla dozvolu oblasnog kontrolora letenja, te da se trenutno još deset kandidata nalazi na doškolovavanju u Beogradu. On je rekao da je za školovanje oblasnih kontrolora letenja, od sredstava koja pripadaju Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, na osnovu Multilateralnog sporazuma o rutnim naknadama (preletima), izdvojeno oko 9,5 miliona KM.

"Bosna i Hercegovina bi trebalo da u martu sljedeće godine počne sa pružanjem usluga oblasne kontrole letenja u svom zračnom prostoru, dok se u oktobru iste godine očekuje da Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) u potpunosti preuzme kontolu zračnog prostora iznad BiH", rekao je ministar Hadžić i naglasio da je Projekat uspostavljanja sistema za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH podrazumijevao nabavku i instalaciju visokosofisticirane opreme, izgradnju i rekonstrukciju objekata, školovanje kadrova, kao i transformaciju zrakoplovnih institucija u BiH, odnosno formiranje Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Dodjeli dozvola prisustvovali su generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica, v.d. direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Marin Raspudić, ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić,  kao i direktori entitetskih direkcija za civilno zrakoplovstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti