Usaglašen globalni minimalni porez od najmanje 15 posto

06.06.2021. 11:41 / Izvor: SRNA
Usaglašen globalni minimalni porez od najmanje 15 posto

Ministri finansija zemalja Grupe sedam saglasili su se da se obavežu na globalni minimalni porez od najmanje 15 posto za svaku zemlju pojedinačno.

Ministri finansija zemalja Grupe sedam saglasili su se da se obavežu na globalni minimalni porez od najmanje 15 posto za svaku zemlju pojedinačno.

U saopštenju, u koje je Reuters imao uvid, navodi se da se zemlje G7 obavezuju da pronađu jednako rješenje za raspodjelu poreskih prava, po kojoj će zemlje na tržištu dobiti poreska prava od najmanje 20 posto od prihoda koji prelaze marginu od 10 posto za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća.

"Obezbijedićemo propisnu koordinaciju između sprovođenja novih međunarodnih pravila za oporezivanje i uklanjanja svih taksa za digitalne usluge, kao i drugih relevantnih mjera za sve kompanije", ističe se u saopštenju.

Britanski ministar finansija Rishi Sunak, koji je predsjedavao sastanku, potvrdio je da je postignuta saglasnost, zahvaljujući kojoj će kompanije širom svijeta imati jednake uslove.

On je dodao da će potreba za taksama za digitalne usluge na državnom nivou prestati kada se nađe globalno rješenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti