Usaglašen model softvera za e-građevinske dozvole

19.09.2018. 08:06 / Izvor: SRNA
Usaglašen model softvera za e-građevinske dozvole

Digitalizacijom procesa izdavanja građevinskih dozvola biće uspostavljen moderniji, transparentniji, pristupačniji i brži proces dobijanja dozvola.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske je uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, članice Grupacije Svjetske banke, usaglasilo ključne detalje budućeg informacionog sistema za izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj.

Digitalizacijom procesa izdavanja građevinskih dozvola biće uspostavljen moderniji, transparentniji, pristupačniji i brži proces dobijanja građevinskih dozvola, a time će Republika Srpska postati privlačnija za investitore, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je planirano da realizacija krene prvo u Banjaluci i Gradišci, a potom slijedi postepeno priključivanje i ostalih jedinica lokalne samouprave u ovaj sistem, po planu Vlade Republike Srpske.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje navode da su detalji budućeg informacionog sistema usaglašeni na dvodnevnoj radionici koja je danas završena na Jahorini, te da je sada sve spremno za finaliziranje pravnog okvira.

Pomoćnik ministra za građevinarstvo Miladin Gaćanović istakao je da je ovo vrlo važan korak u Projektu unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou, koji sprovode Međunarodna finansijska korporacija i Ambasada Velike Britanije u BiH.

"Unapređenje sektora gradnje je jedan od prioriteta obuhvaćenih reformama u BiH. Digitalizacijom će Srpska značajno ubrzati proces izdavanja dozvola, jer će institucije sistema razmjenjivati informacije o predmetima u realnom vremenu, čineći ga jednostavnim i transparentnijim, a time i privlačnijim za investitore", rekao je Gaćanović.

On je dodao da je Ministarstvo zbog toga prihvatilo tehničku podršku Međunarodne finansijske korporacije i britanske Ambasade, te se sredinom 2017. godine priključilo ovom projektu sa ciljem uvođenja e-građevinske dozvole u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, gradnja se najvećim dijelom odvija na lokalnom nivou, zbog čega je neophodno sistem prilagoditi potrebama lokalnih zajednica, koje takođe moraju sprovesti reforme i prilagoditi se savremenim trendovima poslovanja sa investitorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti