Usaglašen novi kolektivni ugovor za ostale radnike u zdravstvu ZDK-a

13.11.2020. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Usaglašen novi kolektivni ugovor za ostale radnike u zdravstvu ZDK-a

Ugovor će biti potpisan ovog mjeseca, a usaglašena je nova visina satnice od 2,6 KM.

Predstavnici Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK okončali su, u prisustvu predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, tzv. proces mirenja te postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru koji će se primjenjivati od 1. januara 2021. godine.

Ugovor će biti potpisan ovog mjeseca, a usaglašena je nova visina satnice od 2,6 KM.

Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da su pregovori započeti na proljeće, ali da su se odužili zbog pandemije koronavirusa.

"Mislim da ovim kolektivnim ugovorom možemo biti zadovoljni, pogotovo u ova teška vremena borbe protiv Covida. Direktori svih zdravstvenih ustanova će, do početka primjene ugovora u skladu sa svojim mogućnostima, probati uraditi određene kompenzacije jer zdravstveni radnici su zadnji koji ovog momenta mogu da budu oštećeni po bilo kojem osnovu", rekao je Jupić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom.

"Lično svjestan cijele situacije da je momentalno jednostavno "ratno stanje" sa koronom, prezadovoljan sam da smo u ovom momentu uspjeli dogovoriti satnicu identičnu satnici doktora i stomatologa", rekao je Begić.

U Ministarstvu zdravstva održan je i sastanak sa predstavnicima Kantonalne bolnice Zenica, sindikata te komora ljekara i zdravstvenih radnika u tom kantonu, a analiziran je trenutni položaj zdravstvenih radnika sa aspekta opterećenosti u borbi protiv virusa korona, ali i međuljudskih odnosa pod utjecajem fizičkog i psihičkog pritiska koji traje devet mjeseci.

"Suština je da se radnici žale na opterećenost i iscrpljenost. Svaki dan svjedočimo velikom broju oboljelih kolega. Činjenica je da u toj priči ima i puno ljekara, ali otprilike dvije trećine oboljelih su medicinske sestre i tehničari koji su na prvoj liniji fronte. Imali smo i dva smrtna slučaja, među kolegama. Nastavljamo raditi u uslovima u kojima moramo raditi i ne bježimo od obaveza", rekla je Sabina Čolić, predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara ZDK.

Kako se navodi u saopćenju Press službe ZDK, ministar Jupić je izrazio zadovoljstvo ishodom sastanka izrazivši nadu da će se sačuvati jedinstvo u zdravstvenom sektoru ZDK-a, na zadovoljstvo tih ustanova i korisnika zdravstvenih usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti