Usaglašen sporazum o saradnji Fonda za zaštitu okoliša i Vlade KS

23.11.2017. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Usaglašen sporazum o saradnji Fonda za zaštitu okoliša i Vlade KS

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić sastao se 22. novembra sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić sastao se 22. novembra sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuadom Čibukčićem i zamjenikom Ivicom Prskalom. Na sastanku u prostorijama Fonda usaglašen je tekst sporazuma o saradnji Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Ovim sporazumom uređuje se međusobna saradnja iz djelokruga pripreme, provedbe i praćenja prioritetnih projekata zaštite okoliša od značaja za Federaciju BiH i Kanton Sarajevo. Također, Fond i Kanton Sarajevo, izražavaju opredjeljenje da razvijaju i jačaju saradnju u oblasti zaštite okoliša, te da u tom okviru razmjenjuju informacije o stanju okoliša, o zagađivačima, korisnicima prirodnih resursa i tokovima posebnih kategorija otpada, da sarađuju oko usaglašavanja prijedloga mjera za sanaciju šteta, kao i da usaglašavaju planove o realizaciji prioritetnih projekata, i to iz oblasti zaštite voda, oblasti zaštite zraka, oblasti zaštite biodiverziteta, oblasti zaštite zemljišta, oblasti upravljanja posebnim kategorijama otpada, oblasti energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, sa naglaskom na prioritetne programe i projekte iz oblasti zaštite voda.

Tekst sporazuma u narednom će periodu biti dostavljen na usvajanje Vladi Kantona Sarajevo, nakon čega slijede konkretni koraci na saradnji od obostranog interesa.

Tu, prije svega, treba istaći projekat "Master Plan – dugoročno rješavanje vodosnabdijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda u Kantonu Sarajevo", zahvaljujući kojem će, kada bude implementiran, Sarajevo u narednih 20 do 30 godina imati kvalitetnu opskrbu vodom, a i projekat izgradnje toplovoda Kakanj-Sarajevo za koji postoje šanse da bude funkcionalan već u grijnoj sezoni 2020.– 2021. godina i to po 300 posto jeftinijim cijenama nego što to građani Sarajeva trenutno plaćaju. Realizacijom ovog projekta, uz maksimalne ekonomske benefite, zagađenost u Sarajevu bila bi drastično smanjena, što su pokazale i stručne studije.

"Susret sa ministrom Lukićem bio je na tragu sastanka koji smo sa premijerom KS imali u avgustu ove godine. Drago nam je da je Vlada Kantona Sarajevo prepoznala važnost projekta vodosnabdijevanja, te da je još jednom poslije zajedničkih razgovora u Vladi FBiH istaknuto da je toplovod Kakanj – Sarajevo strateški važan s više aspekata", kazao je Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti