Usaglasiti prometne koridore kako bi se što manje opteretili privrednici

17.03.2020. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Usaglasiti prometne koridore kako bi se što manje opteretili privrednici

Prometni koridori za cestovni prijevoz tereta kao jedan od načina za uspostavljanje normalizacije kod međunarodne razmjene robe

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je iznio prijedlog da se, na nivou ministara prometa zemalja u okruženju, uspostavi komunikacija koja će omogućiti protok robe između zemalja, a tako i u tranzitu. 

Kako se globalni problem u vezi sa pandemijom bolesti COVID-19 usložnjava iz dana u dan, tako i države preduzimaju mjere koje se zasnivaju na preporukama zdravstvenog sektora.

Međutim, realan problem koji imaju sve zemlje jesu smetnje u protoku robe, posebno u međunarodnom prometu pa je potrebno preduzeti dodatne mjere kako bi se ublažile posljedice po privredu, saopćeno je i iz ministarstva.

Stoga je ministar Mitrović predložio da se dogovore i usaglase adekvatni prometni koridori kako bi se što manje opteretili privrednici.

"Zajedničko djelovanje u ovako izuzetno teškoj situaciji je sada od presudnog značaja, posebno kad je prijevoz prehrambenih i zdravstvenih proizvoda u pitanju, ali i svih drugih sirovina i proizvoda koji su podrška osnovnoj djelatnosti privrednika, a sve kako bi se uklonile barijere koje danas postoje, te definirali prometni koridori koji bi bili isključivo namijenjeni protoku robe cestovnim putem", navodi se.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti