al
USAID spreman pomoći Kantonu Sarajevu u realizaciji prioritetnih projekata

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

USAID spreman pomoći Kantonu Sarajevu u realizaciji prioritetnih projekata

06.02.2019. 09:12 / Izvor: Akta.ba

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je pomoći Kantonu Sarajevo u realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti obrazovanja i finansija.

Obrazovanje, softver kojim bi se unaprijedila kontrola i preraspodjela budžeta, elektronska vlada, kao i povećanje efikasnosti potrošnje energije bile su samo neke od teme o kojima su na sastanku razgovarali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Peter Duffy.

Kako je istaknuto, vrlo je važno ubrazati procese u obrazovanju, a ovom prilikom direktor  je obećao pomoć u provođenju kurikularne reforme.

Drugo bitno polje djelovanja za koje je ova agencija zainteresirana je e-vlada, i pokušavaju pronaći načine kako iskoristiti tehnologiju da bi spriječili korupciju, dajući javnosti više transparentnosti u tome šta se dešava u vladi. Osim što će procesi postati brži kroz elektronski oblik, oni će biti i jasniji.

Tokom sastanka, razgovarano je o mogućnostima poboljšanja informacionog sistema, odnosno softvera kojim bi se omogućila veća transparentnost, ali i lakše praćenje priliva i protoka budžetskih sredstava. Na ovaj način će se ojačati finansijska stabilnost i fiskalna održivost.

Kako je istakao direktor Duffy, nastojat će dati i poticaj razvoju lokalnih zajednica. Radeći s različitim grupama širom BiH, žele razumjeti, a onda i pomoći i odgovoriti potrebama tih zajednica, kroz lokalne fondacije.

Bilo je riječi i o energetskoj efikasnosti, odnosno povećanju efikasnosti potrošnje energije u zgradama kolektivnog stanovanja ili individualnog stanovanja.

Vrlo je važno omogućiti građanima da pod povoljnijim uslovima izvrše energetski efikasno utopljavanje svojih objekata stanovanja, zaključeno je na  sastanku.

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti