Usavršavanje radne snage dovodi do razvoja kompanija

21.11.2018. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Usavršavanje radne snage dovodi do razvoja kompanija

U posljedne vrijeme na području Bosne i Hercegovine osnovno pitanje za sve proizvodne kompanije je: "Kako generirati i održati dovoljno stručne radne snage za bh. industriju?"

U posljedne vrijeme na području Bosne i Hercegovine osnovno pitanje za sve proizvodne kompanije je: “Kako generirati i održati dovoljno stručne radne snage za bh. industriju?.

Sa ciljem da daju nekoliko smjernica i zaključaka na ovu temu u Bihaću je 25.10.2018 u okviru  konferencije “Proizvodnja, industrija i tehnologija PIT Krajina 2018", održan panel na kojem su diskutovali iskusni menadžeri iz sljedećih kompanija: Kenan Nalbantić, direktor za razvoj i istraživanje Prevent CEE; Kemal Hrnjić, generalni direktor Mljekare Meggle; Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne Komore FBIH; dr. Mirzet Beganović, tehnički direktor Regeneracija d.o.o, Dženan Džafić, generalni direktor, Krupe Kabina.

Oni su iznijeli niz činjenica na osnovu kojih se mogu uvidjeti osnovni uzroci nastanka ovoga pitanja, te mogući odgovori i rješenja, također su strpljivo odgovarali na mnoga pitanja koja su bila postavljena od strane učesnika konferencije.

Uvod u panel diskusiju održala je voditeljica odjela projekata Nermana Ajanović ispred kompanije Posao.ba/Kolektiv d.o.o. Sarajevo, prezentirajući istraživanje tržišta radne snage, sa fokusom na broj i profil poslodavaca iz BiH i EU. Ona je također moderirala panelom zajedno sa dr. Hadisom Bajrić sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu koji je bio dio organizacijskog tima konferencije i kompanije Targer E&C d.o.o.

Tokom diskusije su se vodile rasprave na različite teme koje direktno ili indirektno utječu na glavno pitanje panela, a u konačnici rasprave i iz završnih riječi panelista se mogu izvesti sljedeći zaključci:

- Obrazovni sistem treba prilagoditi potrebama bh. privrede. Naglašeno je da kopiranje obrazovnih sistema sa Zapada, može dovesti da obrazujemo kadar za potrebe Zapada, a da preduzeća iz BiH i dalje moraju nedostatak stručne radne snage individualno rješavati.

- Kompanije i privreda moraju iskoristiti unutrašnje mogućnosti koje stoje na raspolaganju, kroz obuke stručnog i rukovodećeg kadra, povećanje produktivnosti i uvođenje dodatne automatizacije, davanjem prilika i šansi za razvoj uposlenika, jasno komuniciranje strategija kompanije sa uposlenicima, jasnog projektovanja razvoja karijera svakog od uposlenika, promjenom sistema plata i nagrada, specifičnim sadržajima, zajedničkim vanposlovnim aktivnostima i dr.

- Od nadležnih državnih institucija i ministarstava se očekuje da kreiraju povoljniji ambijent za odvijanje biznisa.

- Istaknut je problem disbalanasa u potražnji ženske i muške radne snage, te da je i to jedan od razloga zašto ljudi napuštaju BiH. Od lokalnih zajednica se očekuje da otvaranjem poslovnih zona i privlačenjem investicija koje će angažovati žensku radnu snagu, može amortizirati i ublažiti trend iseljavanja kompletnih porodica sa područja BiH. 

- Povećanje stepena finalizacije i podizanjem poslovnih procesa na višu razinu kako bi se moglo izaći na profitabilnija strana tržišta.

Svi učesnici panel diskusije i posjetioci konferencije su se složili da je bitna stavka ulaganje u edukaciju stručnog i rukovodećeg kadra koji će svojim znanjem proširiti djelovanje kompanije i donijeti višestruku korist. Svijest o razvoju kadrova u našim kompanija nije još na potrebnom nivou, te je pred nama svima kao pojedincima zadatak da trenutnu situaciju poboljšamo i stvorimo uslove koji će generirati i održavati stručnu radnu snagu u Bosni i Hercegovini.

Konferencije kao što je PIT Krajina 2018 su potrebne zajednici da djeluju poput incijalne kapsule za razvoj stručne snage i kompanija, te da šire nove informacije i znanje koje će biti od koristi proizvodnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti