Vijesti

USK: Alarmantno stanje u poljoprivredi

20.02.2009. 08:56 / Izvor: Fena

Vlada Unsko-sanskog kantona 19. februara 2009. godine je razmatrala analizu stanja u poljoprivredi na području kantona, s prijedlogom mjera.

Kako je istakla Rasima Bobić, kantonalna ministrica poljoprivrede, stanje u ovoj strateškoj grani je nezadovoljavajuće jer se ne ostvaruju zacrtani zadaci.

Alarmantna je činjenica, kako je naglasila, da je prošle godine zasijano svega 56 posto sjetvenih površina u odnosu na 1991. godinu. Sve više obradivog zemljišta zarasta u korov, nekadašnje oranice postale su šume ili kamenolomi, a sve je češća pretvorba poljoprivrednog zemljišta i to onog najkvalitetnijeg u građevinsko.

Istaknuti su problemi netolerantnog odnosa prema poljoprivrednim proizvođačima kada je u pitanju realizacija poticaja kako s federalnog, tako i kantonalnog nivoa, pitanje koncesija, neuređenih katastarskih i gruntovnih arhiva, kao i još niz drugih problema vezanih za agrar.

Kantonalna vlada je dala saglasnost na tekst protokola o formiranju strateškog tima, vezano za stanje u velikokladuškom Agrokomercu.

Naime, tokom nedavne posjete delegacije Vlade FBiH ovom poduzeću, predložen je protokol u svrhu financijske konsolidacije poduzeća, pokretanja moguće proizvodnje, priprema za provođenje procesa privatizacije, kao i poduzimanja potrebnih mjera i aktivnosti prema nadležnostima Federacije, Kantona i općina.

Zadatak strateškog tima, u čijem sastavu će biti federalni i kantonalni premijer, federalni i kantonalni resorni ministri, te načelnici općina Velika Kladuša, Bužim i Cazin, bio bi davanje saglasnosti na planove Nadzornog odbora i uprave za poboljšanje stanja u ovom poduzeću.

Vlada je usvojila i Nacrt zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je nastao kao potreba za usklađivanjem pružanja pravne pomoći osobama slabog imovinskog stanja, a u skladu s posljednjim izmjenama Zakona o parničnom postupku i Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Nacrtom zakona je definirano formiranje Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim kategorijama, jer bi se, kako je rečeno, na takav način olakšalo ispunjavanje ove obaveze te smanjili troškovi, koji su se izdvajali za angažovanje advokata.

Članovi Vlade dali su saglasnost na Pravilnike o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u Ministarstvu građenja i Ministarstvu privrede, koji su neophodni za efikasniju organizaciju i rad ovih ministarstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti