USK: Uključivanje javnosti u integrirano upravljanje otpadom

25.10.2012. 08:22 / Izvor: eKapija.ba
USK: Uključivanje javnosti u integrirano upravljanje otpadom

Iako se dosadašnjim postignućima polako ali sigurno stvara jedna pozitivna dinamika u izradi održivog projekta integriranog upravljanja otpadom, u Ministarstvu građenja, prostornog uređenja i zaštite životne okoline Unsko-sanskog kantona su svjesni da u cjelokupnom procesu nedostaje bitan dio koji se odnosi na uključivanje aktera građanskog društva i jačanja njihovog uzajamnog djelovanja sa predstavnicima javnog sektora. Otud i zajedničko opredjeljenje s Resurnim centrom za vode i okoliš, Una Consulting, za pokretanje projekta Mobilizacija građana i uključivanje javnosti, čiji je inicijalni sastanak održan jučer.

Mersija Talić iz Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoline USK, naglašava da su donesena dva ključna zakona, Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o upravljanju otpadom. Emilija Mažar iz Una Consultinga kaže da je sastanak važan sa aspekta mobilizacije građana u proces unaprjeđenja upravljanja otpadom. Ono što ohrabruje jeste podjednako opredjeljenje i vladinog i nevladinog sektora da daju svoju neophodnu podršku ovakvim projektima.

Hajida Beganović, direktorica Veterinarskog zavoda USK, ističe da ovaj zavod već dugi niz godina brine o načinu na koji uklanja svoj specifični otpad. Armin Amidžić iz NVO ABC Bihać, kaže da je prvi put na ovakvom sastanku, te ističe da nevladin sektor želi što više da se upozna sa ovim aktivnostima, kako bi se mogao uključiti u prenošenje tih informacija svojim članovima i široj javnosti.

Projekat je zvanično odobren i od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju i bit će proveden narednih dvanaest mjeseci uz njihovu i finansijsku podršku nadležnog kantonalnog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti