Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uskoro besplatni advokati za žirante

24.03.2014. 08:00 / Izvor: SRNA

Udruženje za zaštitu žiranata BiH formiraće advokatski tim da besplatno brani žirante, ali da bi to bilo učinjeno članovi treba da uredno plaćaju jednu marku članarine, izjavio je predsjednik Udruženja Jovica Cvjetković.

Cvjetković je rekao da po jednu KM mjesečno treba da plaća oko 50.000 žiranata.

On je podsjetio da je Udruženje zatražilo odgovore od Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa Balkan investment bankom, iz koje žiranti ne mogu da dobiju dokumentaciju potrebnu u sudskim sporovima.

Cvjetković je naglasio da je veliki pritisak u vezi sa ovim pitanjem od žiranata iz istočnih krajeva. "Oni ne mogu da dobiju kreditnu dokumentaciju da bi bili ravnopravni u sporu. Ne mogu se pozvati na odredbe ugovora zato što od te banke ne dobijaju informacije, a nova banka nije nadležna da daje podatke", naglasio je Cvjetković.

On je napomenuo da Udruženje ima 10 kancelarija, da je nedavno otvorena i u Doboju, a uskoro će i u Brčkom.

"Iz svih gradova BiH imamo pozive za otvaranje kancelarija. U Federaciji bi trebalo da idemo sa njihovim otvaranjem po kantonima", rekao je Cvjetković i dodao da u ovom Udruženju svi volontiraju.

Na području BiH ima više od 250.000 žiranata koji vraćaju tuđe kredite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti