Uskoro brže mobilne komunikacije - Usluge 3G tehnologije korisnicima "BH Telecoma" dostupne u maju 2009. godine

06.04.2009. 12:24 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro brže mobilne komunikacije - Usluge 3G tehnologije korisnicima 'BH Telecoma' dostupne u maju 2009. godine

Usluge treće generacije (3G) mobilne telefonije biće dostupne korisnicima "BH Telecoma" u maju, a korisnicima "M:tela" i "HT Eroneta" krajem ove godine, najavljuju iz tri bh. telekom operatera.

Telekomi su prije desetak dana od Regulatorne agencije za komunikacije BiH dobili licence za 3G mobilnu telefoniju, za što treba da plate 15 miliona eura u roku od sedam godina.

Mreža 3G korisnicima omogućava da brže i bolje šalju elektronsku poštu, pristupaju Internetu ili svojim poslovnim mrežama, te dobiju nove napredne usluge koje zahtijevaju multimedijalni sadržaj.

Osim brzog Interneta, omogućava i video-pozive, gledanje TV programa preko mobilnog telefona, slušanje muzike i gledanje video-spotova i filmova, nadzor važnih saobraćajnica, itd.

"Mobilnu 3G mrežu i usluge koje su predviđene projektom planiramo završiti krajem aprila, tako da će naši korisnici već u maju moći testirati ili komercijalno koristiti nove usluge. Radio-mreža je već završena i signalom će biti pokrivena područja većih gradova", kaže Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma".

Dodaje da s povećanjem broja korisnika "BH Telecom" očekuje i povećanje prihoda.

Uvođenje 3G mreže u "M:telu" je, prema riječima portparola Aide Halilović, u pripremnoj fazi i ove usluge biće dostupne korisnicima tokom trećeg kvartala ove godine.

"Kako je 3G tehnologija nešto što se već dugo najavljuje i primjenjuje u zemljama u okruženju, očekujemo da će veliki broj korisnika obogatiti svakodnevnu komunikaciju novim mogućnostima koje pruža 3G", kaže ona.

Dodaje da su napredne usluge namijenjene inovativnim i poslovnim korisnicima, te pojašnjava da je za njihovo korištenje potrebno imati telefone novije generacije koji podržavaju 3G.

Do kraja ove godine i mostarski "HT Eronet" bi mogao uvesti 3G tehnologiju.

"Tražimo tehnička rješenja i nadamo se da ćemo 3G usluge ponuditi korisnicima u posljednjem kvartalu", kaže Stipe Prlić, direktor kompanije.

On ne očekuje da će 3G privući znatan broj korisnika, ali naglašava će se "HT Eronet" potruditi da novim uslugama privuče što više sadašnjih, ali i novih pretplatnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti