Uskoro će biti riješen problem neuplaćivanja doprinosa u BD

21.03.2016. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Uskoro će biti riješen problem neuplaćivanja doprinosa u BD

Problem oko evidentiranja plaćenih doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za radnike organa i institucija Distrikta još uvijek je aktuelan.

Problem oko evidentiranja plaćenih doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za radnike organa i institucija Distrikta još uvijek je aktuelan.

Problem je nastao u četvrtom mjesecu prošle godine a radi se o budžetskim radnicima koji su osigurani preko fonda penzijsko invalidskog osiguranja Republike Srpske. Njihovi doprinosi su redovno uplaćivani no iz nekog razloga nisu adekvatno proknjiženi.

"Nisu rasknjižene posebno po svakom uposleniku koji prima platu iz budžeta Distrikta a osiguranik je PIO RS-a. Problem je nastao kod nas, jer su dva uposlenika radila dva mjeseca duže i za njih je uplaćen taj doprinos no oni imaju radno-pravni status po rješenju koje je izdato dva mjeseca ranije. To je prepreka da softver rasknjiži doprinos prema svakom uposleniku", kazao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije za bdctv.

Ova tema bila je na sjednicama Vlade na kojoj se ujedno žustro raspravljalo jer nadležnima nije jasno kako je moglo doći do, nazovimo, propusta. Gradonačelnik je donio zaključak u kojem je, između ostalog, navedeno da se ovo mora riješiti po hitnom postupku.

"Vlada je donijela zaključak i on će se realizovati u narednih nekoliko dana. Najbitnije je da smo mi pri isplati plata, isti dan isplatili sve doprinose. Oko ovoga se digla jedna velika priča ali mislim da će iduće nedjelje sve biti uređeno", kazao je Lučić.

Iako su postojale priče da je ovaj problem direktno vezan za oko 1.000 budžetskih osiguranika, Lučić tvrdi da se radi o samo dva sporna slučaja a čiji će status biti, nakon nešto malo manje od godinu dana, konačno riješen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti