Uskoro će biti završena prva faza sanacije brane na jezeru Modrac

19.11.2008. 10:14 / Izvor: Fena
Uskoro će biti završena prva faza sanacije brane na jezeru Modrac

Direktor Javnog poduzeća za vodoprivrednu djelatnost "Spreča" Enver Ćosićkić kazao je 18.11.2008. godine u Tuzli da su do sada završene oko dvije trećine radova predviđenih u prvoj fazi sanacije brane na jezeru Modrac.

Ćosićkić je to priopćio na sastanku s premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem i ministrom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo tog kantona Amirom Hasićem.

Prezentirajući do sada izvršene radove na sanaciji brane Modrac, čija je prva faza počela u aprilu ove godine i obuhvaća sanaciju svodova broj 1 i 2 te dio svoda broj 3, Ćosićkić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova, kao i činjenicom da do sada nije bilo nikakvih izvanrednih događaja tijekom njihove izvedbe.

Sanacija brane dovest će do poboljšanja lokalne, ali i cjelokupne stabilnosti te produžiti vijek trajanja brane idućih 50-tak godina. Vrijednost prve faze sanacije iznosi oko 1.700.000 KM, a pored Vlade TK, koja je izdvojila najveći dio sredstava, u financiranju ovog projekta sudjeluje i Agencija za vodno područje rijeke Save.

Prema riječima direktora Ćosićkića, usporedo za završavanjem I faze sanacije priprema se i potrebna dokumentacija za početak II faze.

"S obzirom na preostali dio posla, ali i vremenske uvjete koji nas očekuju u idućem razdoblju, procjenjuje se da bi smo do polovine idućega mjeseca mogli uraditi oko 90 posto predviđenog posla, nakon čega nam je potrebno još 40-tak dana za završetak I faze sanacije.

Dakle ako nas budu služile vremenske prilike Prvu fazu bi smo mogli završiti krajem siječnja iduće godine, a ako ne onda moramo sačekati proljeće", kazao je Ćosićkić.

Inače, od izgradnje 1964. godine ovakav projekt na brani Modrac do danas nije rađen, a sanaciju vrši bh. kompanija CPM BH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti