Uskoro nacrt Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju

12.02.2013. 13:54 / Izvor: eKapija.ba
Uskoro nacrt Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju

Nevladina organizacija Centar za odgovornu demokratiju, koja vodi proces zakonske zaštite uposlenika - odnosno uzbunjivača koji prijave korupciju, radi na dva nivoa zakonsku inicijativu.

Demokratska inicijativa za Evropu i Centar za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH, održali su u petak, 08. februara 2013. radni sastanak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti sa BiH i Federalnog nivoa za izradu nacrta Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, na kojem zajednički intenzivno rade u posljednjih 6 mjeseci.

Sastanak je održan u cilju koordinacije aktivnosti na državnom i entitetskom nivou, obzirom da se planira usvajanje zakona u državnom i entitetskim parlamentima.

"Nevladina organizacija Centar za odgovornu demokratiju, koja vodi proces zakonske zaštite uposlenika - odnosno uzbunjivača koji prijave korupciju, radi na dva nivoa zakonsku inicijativu. Jedna je u bh. parlamentu s Parlamentarnom grupom, a druga u saradnji s Federalnim ministarstvom pravde, gdje je formirana radna grupa za izradu Zakona", izjavio je ovom prilikom Bojan Bajić, vođa tima Centra za odgovornu demokratiju i koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH. Naglasio je da u budućnosti očekuju i učešće Republike Srpske u ovom projektu, što je u svojoj izjavi potvrdio i Lazar Prodanović, poslanik u Parlamentu i član Demokratske inicijative za Evropu.

“Ubijedili su nas da im je Zakon neophodan. U toku je izrada nacrta Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u BiH institucijama”, rekao je između ostalog Prodanović.

Marinko Čavara, šef zastupničkog kluba  HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta i također član DIE je pojasnio: "Ovaj Zakon će omogućiti da prijavljivanje korupcije može ići jednim normalnim tokom i osigurati da prijavitelji korupcije ne budu sankcionirani. Oni koji budu na takav način pokušavali kazniti osobe koje prijavljuju korupciju i tako zataškati koruptivna djela, biti će adekvatno kažnjeni.".

Bajić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je vladin sektor s bh. i federalnog nivoa dao podršku izradi ovog Zakona.

"Svi nam u ovom trenutku daju podršku i učestvuju i s državnog nivoa ali i Vlada FBiH i Ministarstvo pravde FBiH je vrlo aktivno na izradi modela zakona. Mislimo da je ovo jedan lijep primjer saradnje između vladinih i nevladinih organizacija", istaknuo je Bajić i dodao:  "U radnim grupama očekujemo da za mjesec dana imamo model Zakona i rješenja koja će štititi uposlenike. Nakon izrade modela, očekujemo da će Zakon u naredna dva ili tri mjeseca ući proceduru, zavisno o kom nivou se radi".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti