Uskoro osnivanje klastera poljoprivrednih proizvođača "Una-Sana"

15.11.2019. 11:17 / Izvor: SRNA
Uskoro osnivanje klastera poljoprivrednih proizvođača 'Una-Sana'

Menadžer klastera Mladen Puzigaća kaže da slijedi izrada mape potencijala i analiza mogućnosti povezivanja.

Osnivanje klastera poljoprivrednih proizvođača prijedorske regije "Una-Sana" je u završnoj fazi, kao i izrada akcionog plana, rečeno je danas na sastanku u Prijedoru.

Menadžer klastera Mladen Puzigaća kaže da slijedi izrada mape potencijala i analiza mogućnosti povezivanja.

"Akcioni plan obuhvata procjene mogućnosti za pet, 10, 15 i 20 godina i procjenu mogućnosti razvoja samih članova klastera da bi se došlo do povezivanja proizvođača, prerađivača, distribucije, te onih koji se bave zakonskom regulativom", rekao je Puzigaća.

Prema njegovim riječima, to će stvoriti povoljan ambijent za poljoprivredne proizvođače, a omogućiće konkurentan i kvalitetan proizvod i mogućnost da se ide prema premijum proizvodu.

"Naš cilj je premijum proizvod - to je maksimalan kvalitet, minimalne cijene i kontinuitet da se prevaziđe problem plasmana i sezonskih oscilacija", naveo je Puzigaća.

On je rekao da je osnivanje klastera podržano kroz program Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/, kao i od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

"Povešćemo računa o mogućnostima zajedničke nabavke repromaterijala, zajedničkom nastupu na tržištu, organizovanju sajmova i na kraju pribavljanju određenih sertifikacija, pojedinačnih i kolektivnih da bi se proizvod mogao standardizovati", kaže Puzigaća.

On je rekao da je premijum proizvod dugoročan cilj, a da organizovanje u klastere proizvođačima daje mogućnost povezivanja i zajedničkog nastupa na tržištu, ulazak u robne markete, te mogućnost da se uz zakonsku regulativu i podršku lokalne zajednice napravi dugoročan plan promocije domaćih proizvoda.

Menadžer projekta "Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima" Dragan Vučković kaže da se projekat koji finansira IFAD odnosi na kompletno područje Srpske i treba da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi proizvodnju podigli na viši nivo.

"Projekat se finansira kroz biznis planove za organizatore poljoprivredne proizvodnje koji u svoj rad uključuju poljoprivredne proizvođače. Ove godine je usvojeno 30 biznis planova čija je realizacija u toku, a u pripremi je 15 planova za iduću sezonu", rekao je Vučković.

Vučković je pojasnio da biznis planove zajedno finansiraju IFAD, lokalne zajednice i korisnici.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredni pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Danijel Egić rekao je da će klaster okupiti udruženja iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje kako bi se napravio asortiman proizvoda za tržište.

"Vizija Ministarstva je da se u narednom periodu podstiče razvoj klastera da bi se nakon toga projekti, pa čak i neki podsticaji, plasirali proizvođačima preko klastera. Takođe, klasteri treba da olakšaju plasman, a proizvodnja i kvalitet proizvoda ostaju na proizvođačima i resoru", kaže Egić.

Današnjem sastanku u Prijedoru prisustvovali su predstavnici udruženja pčelara, voćara i povrtara, te poljoprivrenih zadruga iz ovog grada i opština Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti