Uskoro otvaranje Pedijatrijskog odjela u bolnici "Prim.dr Abdulah Nakaš"

10.05.2019. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Uskoro otvaranje Pedijatrijskog odjela u bolnici 'Prim.dr Abdulah Nakaš'

U toku tenderska procedura za nabavku opreme za pedijatrijski odjel te se uskoro očekuje njegovo otvaranje.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić jučer je sa saradnicima bila je u radnoj posjeti JU Opća bolnica "Prim.dr Abdulah Nakaš", gdje je sa direktorom Zlatkom Kravićem i menadžmentom ove zdravstvene ustanove razgovarala o početku otvaranja Odjela za pedijatriju. 

Ministrica Sofić je istakla da je Ministarstvo iz budžeta za 2019.  godinu obezbjedilo potrebna finansijska sredstva za nabavku opreme, dok je prethodne godine obezbjedilo sredstva za rekonstrukciju prostora. 

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada Kantona Sarajevo je dala i saglasnost za prijem doktora specijalista pedijatara i pedijatrijskih sestara/tehničara za rad na ovom odjelu. 

Direktor Kravić je tom prilikom informisao prisutne da je u toku tenderska procedura za nabavku opreme za pedijatrijski odjel te da se uskoro očekuje njegovo otvaranje.

Takođe su započeti inicijalni dogovori o potrebi rješavanja problema hemodijaliznih pacijenata, obzirom na nagomilane probleme po pitanju ove kategorije pacijenata u Kantonu Sarajevo. 

 

Sadašnji prostorni kapaciteti Klinike za hemodijalizu KCUS su nedovoljni za pružanje tretmana novim uremičnim bolesnicima, jer se već radi u četiri smjene,  te je neophodno pokrenuti aktivosti sa ciljem konačnog rješavanja adekvatnog liječenja hemodijaliznih bolesnika otvaranjem novih dijaliznih kapaciteta. 

"Razgovaralo se i o potrebi rješavanja problema zbrinjavanja pacijenata koji zahtijevaju palijativnu i gerijatrijsku njegu, a za što takođe postoje pretpostavke za rješavanje u ovoj bolnici", istaknuto je.

Ministrica Sofić i direktor Kravić, sa saradnicima, prilikom su obišli i Odjeljenje radiologije.  

Ovdje su u funkciji dva magneta i dva CT aparata, u dvije smjene, što je omogućilo smanjenje liste čekanja na ove usluge. Takođe su obišli i Odjeljenje ginekogije i akušerstva, Dnevnu bolnicu, te nove renovirane prostore za pedijatriju.

Dogovoreno je da se nastave razgovori o svim navedenim temama s ciljem pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima Kantona Sarajevo, na čemu će Ministarstvo zdravstva i ova bolnica i dalje aktivno raditi, istaknuto je.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti