Uskoro portal sa informacijama o potrebnim standardima građevinskih proizvoda

13.07.2019. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Uskoro portal sa informacijama o potrebnim standardima građevinskih proizvoda

Sastanak je održan u skladu sa Sporazumom o saradnji između Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine i Privredne komore Federacije.

Direktor Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, gospodin Aleksandar Cincar i zamjenik direktora, gospodin Borislav Kraljević održali su sastanak u Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine s gospodinom Arminom Hodžićem, direktorom Sektora energetike i gospođom Enisom Kadić, voditeljicom Centra za analizu i informatiku pri Komori.

Tokom sastanka razgovaralo se o novom projektu koji Institut za standardizaciju BiH treba realizovati u saradnji s Češkom razvojnom agencijom i Češkim uredom za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanje, a koji se odnosi na uspostavljanje registra građevinskih proizvoda. Na taj način bi bio osnovan informativni portal koji bi sadržavao sve potrebne zahtjeve za građevinske proizvode, koji bi imali dokazana svojstva potrebna za kvalitet u projektovanju i izgradnji građevinskih konstrukcija.

Zainteresovane strane bi bile projektanti, investitori, izvođači, laboratorije, certifikaciona tijela, proizvođači i distributeri, koje bi realizacijom ovog projekta na jednom mjestu mogle naći listu svih provjerenih građevinskih proizvoda.

Također, razgovaralo se i o otvaranju kontakt tačke pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, gdje bi svim zainteresovanim stranama bilo omogućeno pregledavanje standarda u elektronskom obliku.

Sastanak je održan u skladu sa Sporazumom o saradnji između Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine i Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti