Uskoro prva laboratorija za ispitivanje opasnog otpada u RS

30.05.2021. 08:11 / Izvor: SRNA
Uskoro prva laboratorija za ispitivanje opasnog otpada u RS

Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske trebao bi da dobije laboratoriju za ispitivanje čvrstog otpada, odnosno opasnog otpada i otpadnih voda.

"Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske trebao bi da dobije laboratoriju za ispitivanje čvrstog otpada, odnosno opasnog otpada i otpadnih voda, što bi za RS bilo posebno značajno jer bi to bila prva akreditovana laboratorija za ispitivanje opasnog otpada u Republici", rekla je Srni pomoćnica ministra za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin.

Ona je istakla da bi Institut tu laboratoriju trebao da dobije u okviru projekta "Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu" koji zajednički realizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodine i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Republička uprava za inspekcijske poslove i Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Radusin je, u pauzi prve konferencije u okviru ovog projekta, koja se održava u Sremskoj Mitrovici, rekla da bi u okviru laboratorije trebalo da bude akreditovano sedam do 10 metoda za ispitivanje.

Ona je istakla da je projekat, čija je vrijednost 516.938 eura i koji se finansira iz IPA fondova, započeo 5. aprila, te da je u planu da se u naredne dvije godine, kroz brojne projektne aktivnosti i nabavku opreme, unaprijedi rad organa nadležnih za zaštitu životne sredine, poveća efikasnost nadležnih inspekcija, poboljša sistem nadzora životne sredine i unaprijedi saradnja sa nevladinim organizacijama.

Radusin je rekla da je konferencija u Sremskoj Mitrovici prva konferencija nakon što je je projekat odobren i počeo u aprilu.

"Jačanje institucija nadležnih za zaštitu životne sredine ogleda se kroz nabavku laboratorijske opreme i vozila za inspekciju", rekla je ona.

Ona je dodala da se resorno ministarstvo oslanja na ovakve institucije kada izdaje određene dozvole jer bez pomoći ovakvih institucija ministarstvo ne može da sagleda stanje na terenu, te da se nakon izdavanja dozvola uz pomoć inspekcije vrši kontrola i prati realizacija mjera koje su određene kako ekološkom tako i dozvolom za upravljanje otpadom.

"S obzirom na to da upravljanje otpadom u Republici Srpskoj još nije uspostavljeno na onom najvišem i zadovoljavajućem nivou, a s obzirom na to da nemamo ni laboratorija za ispitivanje, ovo će biti veoma značajno da vidimo o kakvoj vrsti otpada se radi i na koji način se otpadom upravlja", rekla je Radusin.

Prema njenim riječima, konferenciji u Sremskoj Mitrovici prisustvuje pedesetak učesnika, a u narednom periodu očekuje se da konferencije budu održane u pograničnom području, od Bijeljine do Zvornika.

Radusinje navela da će već u junu u okviru ovog projekta biti održana konferencija u Bijeljini.

"Smatramo da je projekat vrijedan upravo zato što pruža konkretne aktivnosti i opremu, sve ono što je od velikog značaja za nas", istakla je Radusin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti