Uskoro raspisivanje poziva za sredstva za zaštitu voda i reciklažu otpada

10.11.2017. 16:02 / Izvor: Akta.ba
Uskoro raspisivanje poziva za sredstva za zaštitu voda i reciklažu otpada

Pravilnik iz ove oblasti je već poslan u proceduru i čim bude usvojen ići ćemo na raspisivanje javnog poziva za revolving sredstva za zaštitu oblasti voda i reciklažu otpada, kaže Sulejmanagić

Fond za zaštitu okoliša Federacije posljednih dvije-tri godine radi na unaprijeđenju financijskih modela, istaknula je Indira Sulejmanagić, predstavnica ovog Fonda na RENEXPO konferenciji održanoj u Sarajevu.

Navodi da su do sada bili usmjereni na davanje grantova, što za jednu financijsku instituciju kakav je Fond, kaže, nije optimalno.

Iz tog razloga su planirali uvođenje revolving fonda koji su najprije razvili za projekte energijske efikasnosti što je, smatra, jedini optimalni način financiranja ovih projekta.

Smatra da takve projekte ne treba financirati iz granta jer oni ako nisu samoodrživi i ne donese uštede u energiji i novcu nisu ni rentabilni da se izvode.

''Taj smo model razvili i za područje zaštite okoliša i reciklaže otpada. Pravilnik iz ove oblasti je već poslan u proceduru i čim bude usvojen ići ćemo na raspisivanje javnog poziva za revolving sredstva za zaštitu oblasti voda i reciklažu otpada'', navodi Indira Sulejmanagić.

Dodaje također da je  Fond u zadnjih šest godina financirao projekte od 70 milijuna KM. U oblast zaštite voda Fond je do sada uložio najviše sredstava. Sa 50 milijuna KM financirano je nekih 300 projekta.

 U okviru ovog iznosa se nalazi 18 milijuna KM za projekte zaštite voda od značaja za Federaciju koju su definirali odlukom Vlade FBiH za koje je potrebno sufinanciranje te imaju obveze sufinanciranja i  podrške WATSAN FBiH projekta.

Navodi da budući da se radi o skupim projektima koji se tiču nabavke postrojenja za  pročićavanje otpadnih voda da postoji mogućnost za općine koje nemaju sredstava za izgradnju i održavanje ovakvih objekta razmisle o primjeni nekonvencionalnih tehnolgija iz ove oblasti koja su jeftinija i lakša za održavanje.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti