Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uskoro realizacija njemačkih investicija: IT park Šip i otvaranje Lidla

10.03.2021. 07:53 / Izvor: Akta.ba

Na trećem sastanaku Stalne radne grupe između Njemačke i Bosne i Hercegovine predstavljeni su razvojni projekti i načini privlačenja stranih investicija u KS.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić iskoristio je priliku ovog sastanka i prisutnima predstavio tri projekta Ministarstva, istakavši posebno IT industriju, kao najbrže rastuću, a samim tim i njenu veliku potrebu za radnom snagom, kao i planove Vlade vezane za izgradnju Biznis inovativnog tehnološkog parka na prostoru općine Centar.

Plan poslovne zone, Šip - IT park, podrazumijeva izgradnju dva stambeno-poslovna objekta sa svim pratećim infrastrukturnim rješenjima. Ogroman je značaj budućeg IT parka za privredni razvoj Kantona, ističe Delić, prije svega zbog mogućnosti zapošljavanja više stotina, a u perspektivi i više hiljada visoko stručnih kadrova, ali i njegov snažan naučni i finansijski visoko vrednovan izvozni potencijal.

 

Kao jedan od važnih projekata, ministar je naveo i privatizaciju hotela Igman.

"Hotel na olimpijskoj planini Igman bio je jedan od najluksuznijih hotela u svijetu, ali nakon rata ovaj hotel je devastiran u potpunosti. Hotel je u vlasništvu KJKP "ZOI"84 OCS" d.o.o. Sarajevo. Opredjeljenje ove Vlade je da taj hotel, sa svom infrastrukturom i zemljištem privatizuje, kako bismo vratili stari sjaj olimpijskoj planini Igman", rekao je ministar Delić.

Na kraju, ministar je potencijalnim investitorima ukratko predstavio i projekt Edukaciono-sportsko-rekreacione zone Bijambare, koji ima potencijal za realizaciju kroz model javno-privatnog partnerstva, a podrazumijeva opremanje ove zaštićene zone, koja je jedna od najljepših lokacija u oblasti ruralnog turizma, po čemu je Kanton Sarajevo posebno prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini.

Bila je ovo prilika i da ministar Delić obavijesti prisutne da njemačka kompanija "LIDL" i zvanično dolazi u KS. Istakao je da je u proteklom periodu održao više sastanaka sa predstavnicima njemačkog privrednog društva "WE-International Zweite" GmbH, koje je uplatilo početni kapital za osnivanje privrednog društva "LIDL BH" d.o.o., u iznosu od milion dolara.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za unaprijeđenje stranih investicija, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Sektora za mala i srednja preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva entiteta RS, Vanjskotrgovinske komore, entitetskih privrednih komora, Unije udruženja poslodavaca entiteta RS, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje njemačko – bosanskohercegovačkih privrednih odnosa, te ministar privrede KS Adnan Delić. 

U ime njemačkih institucija, osim predstavnika ambasade, prisustvovali su i predstavnici Odbora njemačke privrede za JI Evropu, Njemačke razvojne banke (KfW), Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ), Odjeljenja za proširenje EU, JI Evropu i Tursku, Saveznog ministarstva privrede i energije SR Njemačke,  Privrednog odjeljenja ambasade SR Njemačke, Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) (tbc), Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, te Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Predstavnici navedenih institucija iznijeli su opće podatke o statusu ekonomskih odnosa između SR Njemačke i Bosne i Hercegovine, ali i konkretne probleme sa kojima se susreću kompanije, kao što su problemi privremenih radnih dozvola za radnike bosanskohercegovačkih kompanija koji na prostoru SR Njemačke obavljaju servisne radnje (montaža kuća, namještaja, opreme u industrijskim halama), te o infrastrukturnim projektima i aktuelnim bilateralnim razvojnim projektima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti