Uskoro saradnja brčanske "Luke" i luke Konstanca iz Rumunije

15.04.2008. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro saradnja brčanske 'Luke' i luke Konstanca iz Rumunije

Predstavnici najveće riječno-crnomorske luke Konstanca iz Rumunije juče su, na poziv brčanskog Javnog preduzeća "Luka" predstavili izuzetno organizovane kapacitete u transportu svih vrsta robe u cilju uspostavljanja poslovne saradnje.

"Očekujemo čvršće povezivanje i poslovnu saradnju, jer sva roba koja dolazi sa bilo koje strane svijeta, preko Konstance, plovnim putem, odnosno Dunavom i Savom, može doći i u našu luku", kazao je direktor brčanskog preduzeća Mustafa Nuković

On je rekao da je povezivanje s Rumunima značajno za sve kompanije u BiH i Brčkom koje se bave prekograničnom trgovinom, jer će imati mnogo nižu cijenu transporta.

Komercijalni direktor luke Konstanca Adrian Bratu je, obraćajući se prisutnim privrednicima iz Srbije, Hrvatske i BiH, naglasio da ova kompanije želi pokazati BiH i susjednim zemljama da je potpuno osposobljena za transport i pretovar robe.

Ta kompanija je, kako je istakao, po kapacitetima četvrta u Evropi i glavni je distributivni centar za jugoistočni dio Starog kontinenta.

"Ovdje smo kako bismo pokazali da smo spremni na saradnju sa zemljama koje su `zaključane` na kopnu. Danas smo razgovarali o transportu žitarica i koksa iz BiH, te robe koja na ovo tržište za sada uglavnom stiže bez korištenja puno ekonomičnijeg riječnog transporta", naglasio je Bratu.

Stanislav Valentin, ekonomski savjetnik u Ambasadi Rumunije u BiH, je naglasio spremnost ove zemlje za podršku razvoju BiH, te naglasio da je nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma dvije zemlje, izvoz iz Rumunije na tržište naše zemlje prošle godine dostigao vrijednost od 72 miliona dolara, a izvoz u Rumuniju 48 miliona.

Tehnički kapaciteti "Luke" u Brčkom iznose oko milion tona na godinu, ali bez obilježavanja plovnog puta i njegovog uređenja od Siska do Beograda, kako je ukazano, realizacija će dostići najviše deset odsto.

Rukovodstvo "Luke" Brčko ističu da predstavnici velikih kompanija u BiH, kao što su "Mittal Steel" Zenica i Koksna industrija u Lukavcu najavljuju još više robe, ali da bez efikansijeg djelovanja Savske komisije koja je preuzela realizaciju tripartitnog ugovora Hrvatske, BiH i Srbije, ta ponuda biti dovedena u pitanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti