Uskoro strategija zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu

15.01.2008. 09:42 / Izvor: Fena
Uskoro strategija zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu

Predstavnici Udruge "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac i Privredne komore Tuzlanskog kantona sastali su se jučer (14.01.2008.) u Tuzli s Farukom Vikalom, ministrom za rad i socijalnu politiku tog kantona.

Tokom sastanak dogovoreno je da se na osnovi Odluke Vlade TK-a formira Koordinacijski odbor koji će u idućem razdoblju formirati Stručni ekspertni tim za izradu Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu i Akcijskog plana za provedbu Strategije zapošljavanja.

Stručni ekspertni tim će načiniti Strategiju zapošljavanja na području TK, koristeći iskustva izrađenih strategija u BiH, a usklađenih s europskim standardima. U izradi Strategije koristit će se iskustva i potrebe gospodarstvenika TK-a.

Koordinator Koordinacijskog odbora je Faruk Vikalo, ministar za rad i socijalnu politiku, a u Odboru su i Jasminka Mijatović, ministrica za pravosuđe i upravu, Mirzeta Hadzić-Suljkić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Sead Mujanović, ministar za obnovu, razvoj i povratak, Amir Hasić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sehudin Ograsević, ministar industrije, energetike i rudarstva, Semso Berbić, direktor JU Službe za zapošljavanje TK, Abdulah Hadžiabdić, predsjednik Obrtniče komore TK, Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata TK, Miralem Jahić, predsjednik Udruge poslodavaca TK, Enes Drljević, direktor NERDA-e i Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove.

Na prijedlog Ministra za rad i socijalnu politiku u Stručni ekspertni tim bit će uključeni i Enver Sarvan, izvrsni direktor Nezavisnog biroa za razvoj, te Nedret Kikanović, direktor Privredne komore Tuzlanskog kantona.

Udruga Nezavisni biro za razvoj u partnerstvu sa Kantonalnom privrednom komorom u sklopu Projekta "Program Partnerskog građanskog zastupanja" podržanog od strane Centra civilnih inicijativa (CCI), realizira projekt "Bh. vlasti i nezaposlenost".

Kampanja, pod nazivom "Nezaposlenost je odgovornost svih nas", počela je u studenome prošle godine i provodit će se do srpnja ove godine na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti