Uskoro tenderi za pet strateških firmi u RS

21.09.2007. 08:48 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro tenderi za pet strateških firmi u RS



Investiciono-razvojna banka RS (IRB) će do kraja godine raspisati tendere za prodaju državnog kapitala pet strateških preduzeća u RS čije je privatizacione programe nedavno odobrila Narodna skupština, potvrđeno je "Nezavisnim" u toj banci.

Radi se o dobojskoj fabrici kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik", Poljoprivrednom zavodu iz Doboja, te banjalučkim preduzećima "Glas Srpske", "Glas srpski - Grafika" i "Glas srpski - Trgovina", koja će se prodavati u okviru jedinstvenog tenderskog postupka.

Uslov za kupovinu državnog kapitala tri preduzeća "Glasa" je, kako se navodi u privatizacionom programu, petogodišnje zadržavanje njihove djelatnosti i postojećeg broja radnika, te trajno zadržavanje imena dnevnog lista "Glas Srpske" i njegovog sjedišta u Banjaluci.

Kupovina "Trudbenika" i dva društva s ograničenom odgovornošću čiji je on osnivač moguća je samo uz trogodišnje zadržavanje pretežne djelatnosti, postojećeg broja radnika i poštivanja kolektivnog ugovora, dok je uslov za kupovinu Poljoprivrednog zavoda samo zadržavanje postojećeg broja radnika u iduće tri godine.

U IRB navode da će nastaviti izradu posebnih privatizacionih programa za preduzeća namjenske industrije koje je ranije započela Direkcija za privatizaciju, te početi pripremu programa za "Jelšingrad - Fabriku alatnih mašina" iz Banjaluke.

"S obzirom na to da je Narodna skupština RS usvojila zaključak kojim se Vladi nalaže revidiranje liste strateških preduzeća, dalji planovi izrade privatizacionih programa ove grupe preduzeća će u velikoj mjeri zavisiti od okončanja tih aktivnosti", ističe Dragana Grumić, izvršni direktor Sektora za prodaju i restrukturiranje u IRB.

Što se tiče finansijskog restrukturiranja preduzeća, ona je navela da su interes za taj proces iskazala banjalučka preduzeća "Jelšingrad FAM", "Žitoprodukt", "Medicinska elektronika" i Robna kuća "Boska", zatim, "Famos" iz Pala, "Zrak" iz Teslića, te GIK "Hidrogradnja" iz Istočnog Sarajeva, koja je u završnoj fazi izrade programa.

U RS je odnedavno omogućeno finansijsko restrukturiranje duga svih preduzeća koja su u postupku privatizacije, bilo da su strateška ili ona u kojima je država manjinski vlasnik. Finansijsko restrukturiranje vrši se konverzijom duga preduzeća, nastalog po osnovu poreza i doprinosa, te drugih obaveza prema državi i javnim fondovima, u akcije firme. Cilj je, ističu u IRB, smanjenjem obaveza omogućiti oporavak preduzeća koja imaju uslove za opstanak na tržištu, te ih učiniti atraktivnijim za potencijalne kupce.

Inicijativu za finansijsko restrukturiranje pokreću sama preduzeća, koja su obavezna da sačine odgovarajući program kojeg dostavljaju IRB, koja poslije analize i davanja mišljenja dokument upućuje Vladi RS na konačno odlučivanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti