Uskoro turistička signalizacija u Nacionalnom parku Una

23.08.2011. 07:55 / Izvor: eKapija.ba
Uskoro turistička signalizacija u Nacionalnom parku Una

U okviru projekta koji financira Europska unija "Razvoj eko zone NP Una i obogaćivanje njegove turističke ponude", a implementiraju Općina Bihać i PLOD Centar završena je studija za turističku signalizaciju za NP Una.

Signalizacija uključuje četiri velike table dobrodošlice i 50 malih znakova turističke signalizacije. Mjesta obuhvaćena signalizacijom uključuju: Martin Brod (Manastir Rmanj, kanjon Unca, Crno vrelo, slapove u Martin Brodu), Kulen Vakuf (stari grad Ostrovica, stari grad Havala, izvor rijeke Ostrovice, Štrbački buk), Orašac – stari grad, piknik prostor na lokalitetu Martin Broda, kao i planinarske staze na području Gorjevca, Ljutoča, Štrbačkog buka, Orašca, Čojiluka, Mlinova, Zirinog slapa, Crnog vrela, Ostrovice, Havale i Kulen Vakufa.

Iz PLOD-a ističu da je planirana i signalizacija planinarsko-biciklističkih staza, kao i vidikovaca u Martin Brodu i Doljanima.

"Postavljanje znakova će uslijediti nakon što se dobiju neophodne saglasnosti nadležnih institucija i finalizira tender za izradu znakova", ističu iz PLOD centra.

Naredne aktivnosti projekta obuhvatit će izradu idejnog i izvedbenog projekta za turističku infrastrukturu unutar NP Una koja podrazumijeva sedam planinarskih staza ukupne dužine 29 km, te sedam planinarsko biciklističkih staza s ukupno 152 km, 24 osmatračnice i dva vidikovca. Bit će urađen i paviljon za posmatranje, dva piknik lokaliteta, tri kompostna toaleta, te rekonstrukcija i opremanje dva planinarska doma.

Općina Bihać i PLOD Centar u suradnji sa JP NP UNA, a uz podršku Europske unije, aktivno rade na razvoju NP Una, njegove infrastrukture, turističke ponude, promocije, kao i na valorizaciji kulturnih i prirodnih bogatstava ovog kraja. U okviru projekta završen je niz edukativnih radionica kroz koje su stanovništvo i turistički djelatnici unutar NP Una upoznali sa uvjetima za život i rad unutar zaštićene zone, kao i obuka 13 planinskih vodiča koji će biti licencirani od strane Planinarskog saveza FBIH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti