Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uskoro završetak i otvaranje graničnih prijelaza sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom

01.06.2021. 16:32 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u Banjoj Luci sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom gdje su razgovarali o završetku i što skorijem otvaranju graničnih prijelaza sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

"Kada je u pitanju granični prijelaz Bratunac završetak radova na ovom prijelazu planiran je za 30. juni, nakon čega bi u julu trebao biti izvršen tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole što bi već krajem jula značilo da se granični prijelaz može pustiti u probni rad. Završetak radova na graničnom prijelazu Svilaj planiran je za 15. juli, nakon čega bi u roku 45 dana bio izvršen tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole, dok bi se do polovine augusta moglo planirati i puštanje u probni rad te stavljanje u funkciju ovog graničnog prijelaza. Preduvjet za puštanje ovog graničnog prelaza u funkciju je kategorizacija koja još uvijek nije urađena", istakao je ministar Mitrović nakon sastanka.

Sagovornici su se složili da je potrebno da nadležne institucije pokrenu inicijativu za kategorizaciju graničnog prijelaza Svilaj s obzirom na to da je Republika Hrvatska već završila granični prijelaz sa svoje strane ali i autocestu na toj dionici ceste.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju zajedničkog graničnog prijelaza Vardište te je usaglašeno da je potrebno prije svega izgraditi trasu autoceste na ovoj dionici kako bi se na bazi toga odredila pozicija zajedničkog graničnog prijelaza pri čemu bi određivanju istog učestvovala i Republika Srbija.

Razgovaralo se i o zajedničkim graničnim prijelazima sa Crnom Gorom, a to su Klobuk i Zupci, koje je Bosna i Hercegovina prema ugovoru o graničnim prijelazima preuzela obavezu da izgradi.

Na sastanku je zaključeno da svi budući granični prijelazi koji se budu gradili, pa čak i postojeći, da se grade kao zajednički zbog ušteda i ubrzanja protoka roba i putnika.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti