Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usljed poplava i klizišta 85.000 beskućnika

20.06.2014. 08:33 / Izvor: eKapija.ba

BiH današnji Svjetski dan izbjeglica dočekuje sa još 85.000 beskućnika koji su usljed poplava i klizišta, privremeno ili trajno raseljeni, saopšteno je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Poznato je da već 20 godina 43.000 lica čeka obnovu ratom uništene imovine. Zahvaljujući iskustvima u zemljama koje su bivale pogođene ovakvim katastrofama, međunarodna zajednica isti model u hitnom i brzom rješavanju nudi i BiH kroz već operativna sredstva.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH traži od svih političkih predstavnika da ne zloupotrebljavaju ovu katastrofu u svrhu predizborne kampanje.

"Kad se sagleda kompletna situacija na terenu, BiH očekuje veliki humani posao, a ne jalove političke kampanje koje ne nude rješenja", navodi se u saopštenju. mZbog alarmantne situacije Unija neće organizovati nikave manifestacije povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, nego će stotine njenih volontera biti na terenu u 29 najugroženijih opština u BiH.

"Iskreno se nadamo da ovi beskućnici neće biti žrtve iste politike kao oni koji skoro 20 godina čekaju krov nad glavom", navodi se u saopštenju Unije.

Foto: Fena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti