Uspjeh brendova u regiji: Nostalgija plus priča

06.01.2014. 10:56 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Uspjeh brendova u regiji: Nostalgija plus priča

Nije važno koji ste na ljestvici Top 25 brendova široko potrošnje u regiji, važno je da ste na njoj – to je glavna poruka Valiconove ljestvice Top 25 najjačih brendova u regiji.

Koji su najjači među brendovim prisutnim na prostoru država nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije? Zagrebački Valicon, kuća specijalizirana za savjetovanje i tržišno istraživanje napravila je takvu ljestvicu i došla do zanimljivih rezultata.

Nije važno koji ste na ljestvici Top 25 brendova široko potrošnje u regiji, važno je da ste na njoj – to je glavna poruka Valiconove ljestvice Top 25 najjačih brendova u regiji. Zašto, pojašnjava za RSE Mirna Horvat koja se u Valiconu bavi među ostalim i tom regionalnom komponentom.

"Sve su to jaki i snažni brendovi koji ulažu i u marketing i u razvoj. U pozadini svakog od tih brendova je konstantan rad, inovacija i određena jaka priča koju na neki način prate kroz cijelu regiju."

Jest da nije važno, ali nije ni nevažno – na tržištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije najača robna marka je – svjetski brend Milka, za njom slijedi također svjetski brend Coca-cola, pa slovenska Argeta, istina u vlasništvu hrvatske Atlantic grupe, pa hrvatska Vegeta, pa hrvatska Cedevita. Prva četiri mjesta ista su kao godinu ranije, a sa ljestvice Top 5 ispala je Cockta.

Po zemljama to izgleda ovako – u Hrvatskoj je redoslijed ovakav – Milka, Cedevita, Coca-cola, Vegeta, Jamnica, u Srbiji -  Milka, Plazma, Smoki, Coca-cola i Moja kravica jugurt, u Bosni i Hercegovini – Argeta, Milka, Coca-cola, Vegeta, Violeta.

Najjači srbijanski brend je Smoki koji je sa 17. mjesta u 2012. godini skočio za 8 mjesta pa je sada deveti. Slovenski Fructal treći je po zastupljenosti samo u Sloveniji, ali ono što ga izdvaja od drugih je činjenica da je sa 24. mjesta u 2012. godini skočio za čak 14 mjesta, pa je u 2013. godini bio deseti najpopularniji brend u regiji. Koja je tajna, otkriva Mirna Horvat.

"Brend koji je dodatno zanimljiv i koji bih komentirala, jer ga na ovoj ljestvici pratimo već neko vrijeme je Fructal, dakle ikonični slovenski brend koji je pred nekoliko godina preuzet od strane srbijanskog Nektara, i tu je zapravo vidljivo – jer se on nakon toga izdigao na ljestvici – koliko se u brend ulaže i kako se to onda reflektira i na poziciju na ljestvici", kaže Horvat.

Kada se gleda ljestvice, velika većina robnih marki stara je po nekoliko decenija. Nostalgija?

"Što god mi mislili o našoj bivšoj državi, brendovi su jako emotivno obojeni i sigurno da se – ne možda uz svake, ali uz neke od njih – javlja jedna vrlo snažna pozitivna nostalgija koja potrošača vraća u neka vremena, u neka sjećanja…  U svakom slučaju, ta simbolika da su oni domaći je jako snažna i jako prisutna i ona djeluje na potrošača."

Po prvi puta među Top 25 je i jedan mliječni bend – hrvatski Dukat jogurti. Heineken više nije najjači brend pive u regiji, naime slovensko Laško se izjednačilo s njime.

Najjači bosansko-hercegovači brend je papirna konfekcija Violeta, s trendom porasta.  Pojavljuju se makedonski brendovi – za sada su najjači Cevitana i Tikveš, a Tikveš je inače i najjači regionalni brend vina.

Istraživanje je bilo provedeno u svibnju i lipnju 2013. u svim zemljama regije, na veličini uzorka od 1000 do 1500 ispitanika po zemlji. Ono je obuhvatilo sve države nastale raspadom socijalističke Jugoslavije, osim  Crne Gore i Kosova.

Glavni je uvjet da je neki brend prisutan na svim ispitivanim tržištima, a ne samo na nekima od njih. Kako je tržište Srbije najveće, bez ozbiljnije prisutnosti na tom tržištu nije moguće da neki brend zauzme mjesto na ovom regionalnom Top 25.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti