Uspješan nastup proizvođača namještaja iz BiH na 36. AMBIJENTI u Zagrebu

18.10.2019. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Uspješan nastup proizvođača namještaja iz BiH na 36. AMBIJENTI u Zagrebu

Kvalitet naših proizvoda u ovom sektoru ogleda se i u nagradi koju je dobio ARTISAN za dizajn po izboru novinara.

Prvi zajednički nastup klastera „Namještaj i drvo BiH" i „Drvnog klastera Hercegovina„ na 36. Ambijenti u Zagrebu (09-13.10.2019) uz podršku i partnerstvo Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Ambijenta je jedan od najprepoznatljivih brendova Zagrebačkog Velesajma. Ovaj sajam se vidi kao platforma koja spaja dizajn, inovacije, proizvodnju, građenje, arhitekturu, stanovanje i sve bitne faktore u industriji.

Ove godine po prvi put na Ambijenti su predstavljene tematske cjeline: Ambienta, Desing zona, Građenje i opremanje, Trans bau, Horeca i Art fair Zagreb.

Predsjednik Pivredne/Gospodarske komore FBiH Marko Šantić u delegaciji s ministricom poljoprivrede RH te izaslanicom predsjednika Vlade RH, Marijom Vučković, direktoricom Zagrebačkog Velesajma Dinom Tomšić, potpredsjednikom HGK za poljoprivredu i turizam Draganom Kovačevićem, te ostalim zvaničnicima, posjetio je izlagače na zajedničkom štandu i na taj način pokazao da je Privredna/Gospodarska komora FBiH pouzdan partner našim proizvođačima.

U sklopu sajamske manifestacije održan je i panel na kojem je učestovao i predsjednik Šantić, kao i ostali zvaničnici.

Izlagače iz Bosne i Hercegovine posjetio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima te zaželio dobrodošlicu susjednoj i prijateljskoj zemlji, uz riječi pohvale za izlagače iz BIH te pozivom i na iduću Ambientu.

Izlagači nisu krili zadovoljstvo posjetom predsjednika Šantića te ostalih visokih zvaničnika i to im je veliki podstrek za dalji rad.

Na 170 m2 predstavilo se 10 kompanija članica oba klastera i Komore i više nego očekivano izazvali pažnju posjetitelja i poslovnih partnera. Proizvodi koje su izložili su visokog kvaliteta sa konkurentnom cijenom. Predstavnici kompanija su pregovarali i sa velikim brojem veletrgovaca koji bi proizvode plasirali u zemlje okruženja, EU i šire. Slobodno možemo ocjeniti da je nastup naših kompanija na Ambijenti  vrlo uspješan sa konkretnim rezultatima.

Više od 460 kompanija predstavilo se na ovogodišnjoj Ambijenti. Otvorenju su prisustvovali brojni visoki zvaničnici, između ostalih i predsjednik Komore Marko Šantić. Domaćini su se osvrnuli na trenutno stanje u drvnoj industriji odnosno proizvodnji namještaja u RH, naglasivši da je to sektor koji ima suficit u robnoj razmjeni ali da se i u RH i dalje izvozi više sirovine i rezane građe nego finalnih proizvoda.

Ovaj sektor ostvaruje 8% ukupnog hrvatskog izvoza i vrijednosti preko 1,1 milijarde Eura. Gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da su drvnom sektoru potrebne promjene trenda i pozvao sektor na zajedništvo jer samo tako mogu postići bolje rezultate. I resorna ministrica Marija Vučković je argumentirano potvrdila tezu zajedništva u sektoru.

Rasprava o stanju u drvnom sektoru nastavljena je na panelu na kojem su pored predstavnika resornih ministarstava te kompanija bili i predstavnici Udruženja pri HGK, koji su se vrlo kritički osvrnuli na rad pojedinih državnih tijela. Resorno ministaratvo daje potporu prerađivačima i to je pohvaljeno.

Prije je sirovina bila izvor korupcije, a sadašnjim modelom raspodjele to područje je uređeno po mjeri i prema interesima drvoprerađivača, riječi su gospodina Ivića Pašalića.

Na raspravi je prisustvovao i predsjednik Marko Šantić sa suradnicima i predstavnicima izlagača iz BiH.

Isti problem imamo i u FBiH. Urađen je KRITERIJ za raspodjelu sirovine  koji treba da Vlada FBiH razmotri.

Osim zajedničkog izlagačkog štanda na Ambijenti su se samostalno predstavile i kompanije ARTISAN, DIVAN I STILL.

Kvalitet naših proizvoda u ovom sektoru ogleda se i u nagradi koju je dobio ARTISAN za dizajn po izboru novinara.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti