Uspješna promocija bh. kompanija na sajmu Midest u Parizu

24.11.2011. 12:13 / Izvor: eKapija.ba
Uspješna promocija bh. kompanija na sajmu Midest u Parizu

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine/Agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine - BHEPA i Sektora za privredu, u partnerstvu sa USAID-Sida Firma Projektom, tri bh. kompanije nastupile su na sajmu metalske industrije MIDEST 2011, održanom protekle sedmice u Parizu.

Na štandu BiH veličine 18 kvadratnih metara, kako ističu u Komori, izlagali su TT Kabeli iz Širokog Brijega, Unis Tok iz Kalesije i Mikroelektronika iz Banja Luke.

Pored navedenih izlagača, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) organizirala je posjetu osam kompanija iz oblasti metalske industrije s područja regije Sarajevo i to Uniklima, UNIS Fagas, Unis Group, Energoinvest TDS, Termoaparati, Famos AD, Dženemi i Metalprodukt.

Predstavnici bh. kompanija su imali više sastanaka s potencijalnim partnerima, od kojih su neki već sada polučili konkretne rezultate, odnosno prodaju bh. proizvoda na inozemnom tržištu.

Veliko interesovanje vladalo je za proizvodima koje proizvodi Unis Tok iz Kalesije. Također, TT Kabeli iz Širokog Brijega započeli su razgovore s predstavnicima belgijske tvrtke Gauder o isporuci nove opreme, neophodne za povećanje proizvodnje za 60 posto i dobivanje VDE certifikata potrebnog za njemačko i austrijsko tržište.

Inače, ovo je bilo prvo predstavljenje potencijala Bosne i Hercegovine na vodećem svjetskom sajamu metalske industrije, posvećenom industrijskom podugovaranju i B2B susretima.

Tokom trajanja sajma MIDEST, podugovarači i kupci se mogu osvrnuti i sagledati posljednja dostignuća iz oblasti koju obuhvata podugovaračka industrija, trenutnu situaciju na tržištu te se tako povezati sa regionalnim i međunarodnim partnerima. Ove godine učestvovalo je oko 1.800 firmi iz 40 zemalja svijeta, a zapažen nastup imali su predstavnici iz Kine, Turske, Njemačke, Slovačke, Češke i Francuske. Na sajmu su predstavljene nove tehnologije, posebno oprema za rezanje, savijanje, bušenje i robotika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti